Petning av Sacrédeus väcker känslor

Petningen av Lennart Sacrédeus från kd:s EU-vallista väcker känslor.


Formerna för fredagens uppseendeväckande petning av den omstridde Lennart Sacrédeus från partiets EU-vallista väcker blandade känslor i kristdemokraterna (kd).

– Man idiotförklarar hela partiet. Jag är inte nöjd med hur processen är skött, säger George Holmer, kd:s distriktsordförande på Gotland, till TT.

Riksdagsledamoten Sacrédeus kom på fjärde plats på EU-vallistan i distriktsombudens provval. Men när den slutliga listan spikades på fredagen fanns han över huvud taget inte med bland nomineringskommitténs 55 namn.

Sacrédeus är värdekonservativ, abortmotståndare, EU-kritiker och EMU-motståndare. Han har agerat starkt mot könsneutrala äktenskap och släppt uttalanden som fått partiledningen att baxna och som han senare ångrat.

"Skadar partiets anseende"

Men Sacrédeus är också fenomenal i personvalskampanjer. Med personkryss har han tagit sig in i både EU-parlament och riksdag. Därför ville motståndarna helt hålla honom borta från listan, så han inte med väljarstöd kunde upprepa konststycket. Och på fredagen talade partiledaren Göran Hägglund klarspråk. Han sade att Sacrédeus "skapar problem och starka känslor". I provvalet ansåg Gotland att Sacrédeus skulle stå högt på listan. Nu reagerar Holmer på att resultat inte respekteras.

– Det skadar partiets anseende och gör medlemmarna demoraliserade. Leif Gramner, ordförande i Norrbottensdistriktet, har kluvna känslor inför petningen.

– Det var nödvändigt. Men det blev lite olyckligt mot dem som stödjer honom och mot Lennart Sacrédeus själv, säger Gramner till TT.

"Andra saker bakom"

Gramner ser det hela som en del i den interna striden mellan olika riktningar i KD angående synen om hur starkt åtskilda politik och tro ska hållas. Och även om Hägglund var hård i tonen var det nödvändigt, anser Gramner:

Och jag måste nog säga att han försökte vara så nyanserad han kunde.

Andra ordföranden TT talat med säger att interna strider är skadliga. Men samtidigt har de stor förståelse för petningen. Margaretha Ericsson - ordförande i Östergötland som förordade Sacrédeus i provvalet - tror att folk förstår att det kan "ligga andra saker bakom".

TT: Tror du Hägglunds omdömen om Sacrédeus kan ha skadat partiets omvårdande framtoning?

– Det kan det visst, men det är väl en avvägning mot vad som skadar mest.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!