Lördag 3 Dec
Stockholm

Alf Svensson joker på EU-lista

Kristdemokraternas partiledning kastade i sista stund in Alf Svensson som joker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kristdemokraternas partiledning kastade i sista stund in Alf Svensson som joker för att stänga den kontroversielle riksdagsmannen Lennart Sacrédeus ute från partiets EU-vallista.

Priset kan bli fortsatt internt bråk.

Till slut sade också KD-ledaren Göran Hägglund vad partiledningen egentligen tycker om Sacrédeus. Borta var de krystade förklaringarna till varför en kandidat som kom fyra i provvalet räknat i antal röster inte ens platsar på en lista till EU-valet med 55 namn.

– Det var ett klokt val att inte ta med Lennart Sacrédeus. Politiken är ett lagspel. Lennart Sacrédeus är en individuell idrottare som skapar problem och starka känslor, sade Hägglund på en presskonferens sedan partifullmäktige fastställt listan.

Förre partiledaren Alf Svensson säger att han efter många nej, ändå lät sig övertalas att jämte fyra andra partitungviktare ställa upp på platserna nio till tretton på listan för EU-valet, som hålls i juni.

Det var väntat att partiet, som dras med dåliga opinionssiffror och riskerar att mista sitt enda mandat i EU-parlamentet, skulle få svårt att vaska fram profiler till EU-valslistan. Men det har visat på djupa motsättningar i partiet, inte minst i synen på Lennart Sacrédeus och det han står för.

Sacrédeus är värdekonservativ, abortmotståndare av rang, EU-kritiker och EMU-motståndare. Han har agerat starkt mot könsneutrala äktenskap och gjort uttalanden som fått partiledningen att baxna och som han senare har ångrat.

Sacrédeus är formidabel i personvalskampanjer. Med personkryss har han tagit sig in i såväl EU-parlament som i riksdag. Därför ville motståndarna inte ens ge honom en undanskymd plats på listan, eftersom risken då fanns att han med väljarnas stöd skulle ta sig förbi toppkandidaten.

Sacrédeuslägret har de senaste veckorna mobiliserat för att få in honom på listan. Det gjorde att partiledningen slängde in Alf Svensson och fyra till, över huvudet på nomineringskommittén.

Sacrédeus säger att han är hedrad över allt det stöd han känner sig ha fått ute i landet, men att synen på honom högre upp i partiet är en annan.

– Jag är förundrad över att när jag ställt mig till förfogande i provvalet så leder det till en så här omfattande politisk process och att fem tungviktare i partiet, med den gamle partiledaren, lyfts in på listan, säger han.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.