Stockholm

Reinfeldt besökte afghanska barn

Statsminister Fredrik Reinfeldt mötte krav på höjda försvaranslag och skolbarn.


Läs mer

Statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter sitt besök i Afghanistan. I dag mötte han afghaner i stadsdelen Panjshir, några kilometer från den svenska förläggningen i Mazar-i-Sharif.

För Fredrik Reinfeldt själv var fotpatrulleringen bland basarerna, åsnorna och barnen i den varma vintersolen det starkaste intrycket, när han summerar ett knappt dygn i Afghanistan:

– Vi träffade flera flickor som går i skola och vi märkte att de kunde använda en del engelska uttryck. Ett tydligt tecken på utveckling. De tackar för att soldaterna är här och ger trygghet. Men sedan kommer det som måste följa, vad bli det för jobb, sammanfattar han.

Och, konstaterar han, vi är ju inte bara här för att skapa säkerhet. Vi har också utvecklingsprojekt. Vi bygger skolor och skapar på andra sätt förutsättningar för ett bra liv. Men alla våra insatser handlar om afghanskt ägarskap och invånarnas möjlighet att bygga ett eget samhälle.

Men också inne på förläggningen Camp Northern Lights har statsministern, vars regering genomdrivit besparingar av försvaret, kunnat höra önskemål om mer medel, både i form av personal och materiel.

– Vi är kraftigt underbemannade för vårt uppdrag. Vi skulle behöva ett skyttekompani, säger en av de många soldater, som ingick i Nordic Battlegroup och nu finns i Mazar-i-Sharif.

Statsministern har förståelse för att personalresurserna kan bli uttänjda, men vill inte lova mer resurser än dem som riksdagen beslutade om i december.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.