Förhandlingar om Guantánamo

Förhandlingar för flera fångars räkning har inletts. Men några rättegångar är inte säkra.


Domstolen i USA:s fångläger Guantánamo har inlett förberedande förhandlingar mot flera fångar. Kaotiska scener ägde rum i en av salarna, men det är inte alls säkert att det blir några rättegångar.

De förberedande förhandlingarna är tänkta att vara i ungefär en vecka, varefter domstolen hoppas kunna inleda själva huvudförhandlingarna. Men eftersom Barack Obama lovat att stänga lägret är det inte säkert att det blir någon rättegång.

Måndagens förhandlingar gällde bland andra den kanadensiske medborgaren Omar Khadr som bara var 15 år gammal när han greps i Afghanistan misstänkt för att ha dödat en amerikansk soldat med en handgranat.

Parallellt med Khadrs fall förbereds också huvudförhandlingarna mot Khalid Shaikh Muhammad, mannen som själv säger sig vara hjärnan bakom 11 september-attackerna, och hans fyra medåtalade.

De åtalade har avsagt sig rätten till advokat eftersom de anser att det skulle legitimera systemet som fängslat och torterat dem. Förhandlingarna blev i Muhammads fall kaotiska när den åtalade försökte köra bort alla amerikaner från sin bänk.

Flera organisationer har anklagat USA för tortyr i Guantánamo och i förra veckan tillstod Susan Crawford, pensionerad domare och Pentagons högsta övervakare av lägrets militärdomstol, att USA torterat fången Muhammad al-Qahtani.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!