Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Orättvisa betyg fortsatt problem

- 20/01/2009, 16:32 -

Skillnaderna i betygsättning mellan olika skolor är fortfarande stor.

Trots stora insatser under flera år är det fortfarande stora skillnader mellan olika skolors betygssättning. Vissa sätter för "snälla" betyg medan andra tycks bedöma väl strängt, enligt Skolverket.

Elever på vissa skolor gynnas medan elever på andra skolor missgynnas, konstaterade Skolverket i en rapport redan för två år sedan. Och problemet kvarstår, enligt en ny uppföljning.

– Det är lite oroande med tanke på alla de insatser som gjorts under åren - olika stödmaterial, allmänna råd, inspektioner och handlingsprogram, säger enhetschef Tommy Lagergren vid Skolverket.

Skolverket har inte sett några skillnader mellan fristående och kommunala skolor. Inte heller finns tecken på att skolor i skoltäta områden, där man konkurrerar om eleverna, höjer slutbetygen.

– Det handlar snarare om betygskultur, kanske brist på diskussion på skolorna, säger Tommy Lagergren.

Skolverket kommer fram till att ungefär åtta av tio elever i landet får samma provbetyg som slutbetyg, vilket är rimligt. Övriga elever hade kanske en ovanlig bra eller en ovanlig dålig dag då de skrev provet, och får ett annat slutbetyg. Men Skolverket sätter frågetecken för den mindre andel skolor där en majoritet, eller nästan alla elever åker upp - eller ned - ett steg i slutbetyget.

Statistik på hur skolorna ligger till finns på www.siris.skolverket.se.

Skrivet av: