Klass 9A dalar på gymnasiet

Eleverna från SVT:s succéklass 9A får inga vidare omdömen på gymnasiet.


Åtta superlärare skulle leda kaosstämplade klass 9A till betygstoppen. SVT:s dokumentärserie "Klass 9A" drog miljonpublik och eleverna kämpade till sig fina betyg. Men elevernas resultat från de diagnostiska proven vid gymnasiestarten är Malmös sämsta.

Det man kan fråga sig är om lärarna på Johannesskolan varit för generösa med höga betyg och att kunskapsmålen därför misstämmer med gymnasieskolans.

– Jag tror inte det. De har blivit kontrollerade otroligt noga. Men vi ska omedelbart sätta oss ner och analysera de här siffrorna närmare, säger stadsdel Centrums barn- och ungdomschef Barbro Bergdahl, till Sydsvenskan.

Av eleverna i klass 9A och 9B, hade 92,1 procent gymnasiebehörighet, medan bara 52,7 procent hade behörighet, räknat på Johannesskolans nior 2006. Jämförelsen vittnar antingen om att elevernas kunskaper blivit bättre eller att lärarna satt för frikostiga betyg.

Det är Utbildningsförvaltningen som har tagit fram resultaten för de diagnostiska proven i engelska och matematik. "Testerna i matematik och engelska är ämnade att på ett annat sätt än tester i svenska spegla de kunskaper som har legat till grund för betygssättningen i år 9", menar Utbildningsförvaltningen.

– Den här diagnosen är inte tänkt att tolkas mot satta betyg. Men den distribueras till Malmös stadsdelar och vår förhoppning är att man ska titta på den som ett instrument när det gäller bedömningsnivåer, säger Malmös utbildningsdirektör Matz Nilsson.

"Klass 9A" utnämndes till bästa dokumentärprogram på Kristallengalan och nominerades till Stora Journalistpriset.

Klass 9A:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.