Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hård kritik mot asylvård i Stockholm

- 23/01/2009, 12:24 -

Familj fick det felaktiga beskedet att deras sexårige pojke var smittad med hiv.

Socialstyrelsen riktar hård kritik mot Flyktingmedicinskt centrum (FMC) som bedriver vård för asylsökande i Stockholms län. Kritiken gäller bland annat ett fall där två kvinnor, en hivpositiv och en hivnegativ, förväxlades. Den hivpositiva kvinnan upptäcktes först när hon senare sökte vård på grund av en akut infektion.

I ett annat fall tolkade läkaren provsvar fel och gav en familj beskedet att deras sexårige pojke var smittad med hiv. Den felaktiga diagnosen av hiv ledde till onödig oro för pojkens familj, konstaterar Socialstyrelsen, uppger Newsdesk.

FMC, som ingår i vårdkoncernen Avesina AB, har också slarvat med ett 70-tal prover och remissvar gällande personer med misstänkt tuberkulos. Allt blev liggande, vilket gjorde att patienter inte blev utredda och det dröjde i vissa fall upp till 1,5 år innan de fick remiss till specialistklinik.

I fjol gjordes en omfattande granskning av verksamheten vid FMC i Rissne och Fittja.

"Vi fann en rad brister som är fullständigt oacceptabla", skriver Staffan Blom, chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Han påpekar att missförhållandena drabbar en redan hårt utsatt grupp som inte har möjlighet att söka vård på annat håll.

"Som asylsökande kan man ofta inte språket, det kan vara svårt att ställa krav och man har svårt att göra sin röst hörd", skriver han.

FMC saknade bland annat lokala rutiner, och Socialstyrelsen slår fast att Stockholms läns landsting, som beställer FMC:s tjänster, måste bli bättre på att följa upp verksamheten.

Skrivet av: