Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna peppade inför EU-valet

- 24/01/2009, 15:55 -

Moderaterna drog på lördagen internt igång sin EU-valkampanj i Jönköping.

– Vi behöver den här startsträckan till juni, sade moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt till TT.

Omkring 400 ordföranden i lokala m-föreningar från olika hörn i landet samlades. De skulle peppas för att få med medlemmar och lokala sympatisörer på EU-valvagnen fram till valet den 7 juni.

– Valet är inte så känt. Och vi har haft ett svagt deltagande i tidiga val. Så det här är ett bra sätt för oss att mobilisera och skapa engagemang för valet. Och det är precis rätt tillfälle att göra det, sade Fredrik Reinfeldt.

Omsvärmad av sina egna såg han ut att trivas alldeles förträffligt i Elmiamässans utställningslokaler.

"Det blir spännande"

Statsministern tyckte sig se ett växande intresse för parlamentsvalet till EU inom sitt eget parti med tanke på att Sverige vid halvårsskiftet tar över som ordförandeland i EU. Som statsminister leder han EU under ett halvår.

– Det blir en väldigt spännande tid.

När TT bad honom peka ut de mest angelägna frågorna han ser på agendan, nämnde han ett nytt internationellt klimatavtal först. Han tror också att Europa kan vara till hands när Obama-administrationen möter Kina.

– Jag hoppas på en bättre transatlantisk länk mellan USA och Europa i en orolig värld.

Han hoppas också att Sverige som EU-ordförande kan vara med och driva fram en koordinerande internationell finanspolitik som förhoppningsvis leder till att finanskrisen släpper klorna över den reala ekonomin.

Lovade ge allt

Det är första gången som moderaterna anordnar ett ordförandemöte på det här sättet. I olika montrar visade partiet upp vad det har att erbjuda i partiarbetet och kampanjer. En av dem som lovade att ge allt i kommande val- och EU-valskampanjer är Agneta Hugander, ordförande i Bankeryds moderatförening i Jönköpings kommun.

– Det är som att bli bjuden på ett politiskt smörgåsbord. Det är inspirerande och jag blir motiverad när jag ser hur andra har gjort. Syftet är ju att få igång partifolket, sade hon.

En annan är Bengt Carlsson, ordförande för Mariamoderaterna på Södermalm i Stockholm. Han är en av de lite äldre som missade ingången till datorernas värld. Det hoppades han kunna rätta till på mötet.

– Nu ska jag äntligen lära mig Youtube och Facebook.

Skrivet av: