Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Moderaterna öppnar för kvotering

Nyheter | 22/01/2009 08:57

Ledande moderater öppnar nu för en utökad kvotering av föräldraförsäkringen.

Moderaterna vill ändra på jämställdhetspolitiken. Fortfarande tjänar kvinnor mindre än män, och har det största ansvaret för barnen. 21 procent av alla pappor står för den uttagna föräldraledigheten, och om det fortsätter i samma takt så dröjer det 211 år innan det blir jämställt.

För första gången är moderaterna nu öppna för kvotering. I arbetsgruppen ingår tunga riksdagsledamöter, som till exempel Gunnar Axén, Per Bill och Henrik von Sydow.

– Barn mår bättre av att ha både sin pappa och mamma närvarande. Både männens sjuktal och separationerna minskar när pappor har mer kontakt med sina barn, säger riksdagsledamoten Hillevi Engström, ordförande i moderata arbetsgruppen, enligt SvD.

I juni förra året infördes en jämställdhetsbonus, som ger föräldrar som delar ledigheten lika en skatterabatt. Men om bonusen inte ger tillräcklig effekt överväger man en ökad individualisering av föräldraförsäkringen.

”Vi tror att det på sikt kan krävas en ökad individualisering av föräldraförsäkringen för att uppnå målet med ett jämställt föräldraskap och en jämställd arbetsmarknad”, skriver m-gruppen i en kommande delrapport, enligt SvD.

Skrivet av: