Stockholm

Politisk storstrid om försvaret

Allianskollegorna angriper Jan Björklund (fp) efter hans utspel.


Läs mer

Försvarspolitiken verkar nu vara ett allas krig mot alla. Medan oppositionen angriper regeringen för dubbla budskap har Kristdemokraterna noll förståelse för hur allianskollegan Jan Björklund agerar och fördömer hans utspel på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Partiets försvarspolitiska taleskvinna, rikdagsman Else-Marie Lindgren, kallar det sätt som fp-ledaren valde för sitt utspel för "osmakligt".

– Att som gubben i lådan ploppa upp på en konferens, för att alla är där, det ger ett nervöst intryck från Folkpartiet, säger hon.

– Ingen av oss har vetat något om folkpartiets planer.

Centerpartiets försvarspolitiske talesman Staffan Danielsson är förvånad över Jan Björklunds utspel i Sälen.

– Jag tycker det är bra med en handlingskraftig regering, där de fyra allianspartierna tillsammans kommer överens i viktiga frågor och inte i första hand annonserar sina budskap på presskonferenser lite innan vi ska komma överens, säger han.

Moderaternas riksdagsledamot från Gotland Rolf K Nilsson välkomnar det nya fp-utspelet om försvaret.

– Det är ju ingen hemlighet vad jag tycker. Redan i somras föreslog jag att ett amfibieregemente placeras på Gotland, säger han.

– Det är lite sent men det är bra att debatten kommer i gång, säger han och påminner om att inriktningspropositionen om försvaret ska läggas fram i vår.

S-ledaren Mona Sahlin efterlyser partiledaröverläggningar om försvaret.

– Regeringen måste omedelbart bringa reda i svensk säkerhetspolitik, kräver hon.

Bakgrunden är den oenighet i regeringen, mellan fp-ledaren Jan Björklund och försvarsminister Sten Tolgfors, som accentuerades under Folk och Försvars konferens i Sälen.

Även inom socialdemokraterna avslöjades sprickor mellan förre försvarsministern Björn von Sydow och vice partisekreterare Håkan Juholt, som är partiets representant i försvarsberedningen.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.