Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt politiskt parti bildat

Nyheter | 03/03/2009 18:49

Svenska väljare kan rösta på ett nytt parti i sommarens EU-parlamentsval, Libertas.

I dag presenterades det senaste tillskottet på den svenska partihimlen. Partiet heter Libertas och kommer att ställa upp i valet till Europaparlamentet i sommar. Den som registrerade partiet i Sverige är Jesper Katz, som under våren har jobbat för att få ihop till de 1500 namnunderskrifter som krävs för att få registrera ett politiskt parti i Sverige. Frågor kring Libertas hänvisar Jesper Katz till partiets ledning internationellt.

Jesper Katz är nationalekonom och pr-konsult och var med och bildade junilistan. Han har gjort sig känd som en borgerlig EU-skeptiker och var bland annat med och kampanjade mot att införa Euron i Sverige 2003.

Enligt Rapport är det den irländska affärsmannen Declan Ganley som ligger bakom partiet och som hoppas att hela EU ska motsätta sig Lisabonfördraget. Sveriges Radio Ekot rapporterar att Libertas erbjöd junilistan att 10 miljoner kronor för att bli en del av Libertas, något junilistan tackade nej till.

– Vi är inte till salu. Det här strider mot allt vad vi tror på, att låta sig finansieras av en utländsk miljardär i ett politiskt parti, säger junilistans Sören Wibe till Ekot.

Libertas vill att alla medborgare i alla medlemsstater ska få möjligheten att rösta om Lisabonfördraget. Partiet ser sig inte som EU-motståndare, men driver en EU-kritisk linje. Minskad centralmakt, ökad demokrati och öppenhet inom unionen är frågor partiet ser som extra viktiga.

Skrivet av: