Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cocaine kan komma till Sverige

Nyheter | 25/09/2008 21:16

Läskedrycken som de brittiska läkarna varnar för är på väg hit.

Energidrycken Cocaine, som läkare i Storbritannien utfärdar varningar för, kan börja säljas också i Sverige.

Drycken innehåller fyra gånger mer koffein än energidrycken Red Bull.

I USA har debattens vågor gått höga kring läskedrycken med de exceptionellt höga halterna av koffein och taurin. Dessutom har också det kontroversiella namnet framkallat just heta kontroverser. Nu har den börjat säljas också i England, och enligt Livsmedelsverket kan den vara omöjlig att stoppa om den skulle börja marknadsföras i Sverige.

Explosivt intag av energidrycker som Red Bull tros ha bidragit till flera dödsfall i Sverige. I grannländerna Norge och Danmark är drycken förbjuden.

Men i Sverige är det fritt fram att dricka läsken som "ger dig vingar". Inte heller den mer uttalade knarkdrycken Cocaine - som innehåller 280 milligram koffein, att jämföra med 80 milligram i Red Bull - kommer att förbjudas, tror Livsmedelsverket.

Trots att mycket lite är känt om hur koffein och det uppiggande ämnet taurin verkar tillsammans.

– Tidigare räknades koffein som tillsats. Nu gäller EU-regler och det räknas som arom, säger Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket till Metro.

Skrivet av: