Anders Borg vill se regelfadder

Finansminister Borg lanserar regelsystem för bonusar.


DAVOS. Finansminister Anders Borg (m) vill tackla bonussystemen för storbolagens chefer och ledningar. Han kräver nu "skyddsvallar mot spekulation" i form av ett internationellt regelverk, som styr över bonuser och andra ersättningar i företagen. Enligt Borg är det nödvändigt med finanskrisen i minnet.

Borg framför det kontroversiella budskapet vid årets Världsekonomiska Forum i Davod, Schweiz, i dag. Han kommer att framträda på flera av programpunkterna, och erkänner att bonusar i sig har en funktion men att de måste övervakas.

– Men om bonussystemen löper amok blir de ett samhällsproblem, säger Borg,som menar att Internationella Valutafonden (IMF) skulle vara väl lämpat att stå som ”fadder” till ett internationellt regelsystem, enligt E24.

Borg menar att finanskrisen kräver ovanliga åtgärder, som ett internationellt regelsystem i samhällets intresse för att lindra krisen och kommande kriser.

– Jag tror att regeringarna kommer att få lägga ner mycket arbete på statsfinanserna under de närmaste fem åren efter det att krisen har blåst över.På sikt finns det en påtaglig risk för att kroniska budgetunderskott byggs upp på en del håll, säger Borg, enligt E24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!