Denguefeber slår mot turister

Svenska turister i Thailand drabbas hårt av den kritiska sjukdomen.


Bara i januari månad har 17 svenska turister, varav 13 från Thailand, insjuknat i den fruktade denguefebern. Smittan kan leda till det svåra sjukdomstillståndet hemorragisk dengue och överförs genom myggor av släktet Aédes som lever i många populära resemål.

År 2007 smittades 50 miljoner människor världen över, med cirka 22 000 dödsfall. Då det inte finns något vaccin mot sjukdomen är det svårt att skydda sig - speciellt för befolkningen i de drabbade områdena. Flera vaccinföretag arbetar på att hitta ett effektivt vaccin mot sjukdomen, men under tiden hinner många drabbas. Vid hemorragisk dengue börjar de inre organen blöda, och patienten löper stor risk att dö i en blödningschock. Men ännu har inget fall av den svårare sjukdomen upptäckts i Sverige.

Smittskyddsinstitutet råder turister i de drabbade områdena att använda myggnät och myggstift för att motverka sjukdomsspridningen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.