Fredag 24 Sep
Stockholm

Stort pådrag kring Hamasmål

"Hamas är en av EU terrorstämplad organisation."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under stort säkerhetspådrag inleddes på måndagsmorgonen rättegången om påstått stöd till den palestinska organisationen Hamas i Malmö tingsrätt. Alla som ville ta sig in i domstolsbyggnaden visiterades.

Rättegången mot en 44-årig Malmöbo av palestinskt ursprung hålls i säkerhetssalen. Han har via insamlingsstiftelsen al-Aqsa spannmål samlat in mer än fyra miljoner kronor, enligt egen utsago för att stödja föräldralösa barn och andra utsatta.

Det finns en stor politisk sprängkraft i allt som har med den palestinska frågan i Israel att göra, konstaterade vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, när rättegången började. Hon berörde den senaste upptrappningen i konflikten och nämnde både de israeliska sanktionerna och Hamas raketbeskjutning mot Israel som viktiga steg i den aktuella händelseutvecklingen.

– Målet handlar inte om att ta ställning i konflikten, utan om att Hamas är en av EU terrorstämplad organisation, sade hon.

Hon inledde sedan en grundlig genomgång av Hamas historia, stadgar och ledarskap. Hon framhöll att Hamas etablerat sig genom våldshandlingar och att organisationen har "självmordsbombare som signum".

Hon visade bilder från ett antal bombattentat i Israel under åren 2001 till 2005 och från två raketattacker 2006 och 2007. Uppgifter om dessa dåd har hon hämtat från det israeliska utrikesdepartementets hemsida och från Wikipedia och länkar som Wikipedia hänvisar till.

Mannen är i första hand åtalad för brott mot finansieringslagen. Om han fälls för grovt brott, som han är åtalad för, är straffskalan på mellan ett halvt och sex års fängelse. I andra hand är han åtalad för brott mot sanktionslagen, grovt brott.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela