Stockholm

WIKILEAKS: USA dikterar Sverige i fildelningskriget

Det menar piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström efter att...
1 av 5
Det menar piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström efter att... Foto: Axel Öberg / SvD / SCANPIX
2 av 5
Piratpartiets Rick Falkvinge (på bilden med vice partiledare Anna Troberg) menar att Sverige styrs av en amerikansk marionettregering.
3 av 5
Piratpartiets Rick Falkvinge (på bilden med vice partiledare Anna Troberg) menar att Sverige styrs av en amerikansk marionettregering. Foto: SÖREN ANDERSSON / SCANPIX
4 av 5
. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX
5 av 5
. Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX

Ett läckt telegram från USA:s ambassad i Stockholm visar att amerikanska påtryckningar fått direkta konsekvenser för svensk lagstiftning i kriget mot fildelningen.Piratpartiets Rick Falkvinge:– Amerikanska intressen har legat bakom allting.


Läs mer

För två vintrar sedan skickade USA:s ambassad i Stockholm hem telegrammet Stockholm 09-141 till amerikanska UD.

Nu har det läckt ut via Wikileaks och Cablegate - även om det i likhet med många andra kablar inte finns på Wikileaks.org. Däremot på de sajter, som tillhör det svenska piratpartiet och som återspeglar Wikileaks massiva läcka.

Telegrammet avslöjar att efter Ipredlagen och rättegången mot The Pirate Bay - två massiva åtgärder som trots sin omfattning inte lyckats bekämpa fildelningen - riktar USA och den svenska regeringen sin uppmärksamhet mot internetleverantörer (ISP:er - Internet Service Providers). Det tredje steget i en helhetsstrategi för att bekämpa dem som delar upphovsrättsskyddat material över nätet.

"Nu ska justitiedepartementet rikta sin uppmärksamhet mot andra nyckelfaktorer, primärt frågan om leverantörsansvar och särskilda resurser för att utreda möjligheterna", står det att läsa i telegrammet.

Telegrammet skickades den 3 februari 2009 – ett par veckor innan rättegången mot Pirate Bay inleddes i Stockholms tingsrätt.

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge, som via ett tips fick tag i telegrammet, ser nu hela sin världsbild bekräftad. Och värre än så.

"Helt med på noterna"

På sin blogg skriver Falkvinge:

– Varenda lag, varenda utredning som varit fientlig mot nätet, ungdomar och medborgarrätter här i Sverige de senaste åren har varit beställningsjobb av USA:s regering och amerikanskt näringsliv. Vi anade att det var så, men hade trott att det kanske kommit lite härifrån och lite därifrån. Det var fel. Det var koordinerat och den svenska regeringen hade fått en checklista att bocka av, och beskrivs i diplomattelegrammen som “mycket samarbetsvillig” och “är helt med på noterna”.

– Ska debatten bli meningsfull måste den utgå från det bekräftade sakläget. I allt som rör friheten på nätet är Sverige en lydstat, som styrs av en marionettregering, säger Rick Falkvinge.

"Foliehatten av för marionettregeringen"

Piratpartiets Europaparlamentariker, Christian Engström, skriver under rubriken Foliehatten av för Sveriges marionettregering:

– Telegrammet från amerikanska ambassaden bekräftar att det var precis som vi sa, och att vi inte var ute och cyklade när vi påstod att regeringen och statsförvaltningen dansar direkt efter USA:s pipa när det gäller övervakning och jakten på fildelare. Vi kan ta av oss foliehatten, och slänga bort den permanent. Vi var inte konspirationspsykotiker.

IT-debattören Rasmus Fleischer är inte lika säker på att USA direkt dirigerat svensk lagstiftning, utan menar att lagen mot internetleverantörer inte vore möjlig utan en stark upphovrättsstradition i Sverige. Men Fleischer konstaterar också att:

– Lagstiftningen i fråga vore inte det minsta bättre om den tillkom på initiativ av inhemska makter.

"Väldigt gangsta-style"

I telegrammet står också att centerpartiet, som kontrollerar näringsdepartementet samt energi och infrastruktur, motsätter sig lagen och att förhandlingar pågår. Men tonen är optimistisk:

"Justitiedepartementet jobbar för närvarande internt inom den svenska regeringen för att få acceptans för en andra runda med ett tydligt incitament för framgång. Det vill säga att hota med lagstiftning i frånvaro av ett frivilligt avtal" (från internetoperatörernas sida, reds anm).

IT-debattören Christoper Kullenberg är i likhet med piratpartisterna djupt kritisk mot den svenska regeringens osjälvständighet:

– Telegrammet #09STOCKHOLM141 som lagts ut av Wikileaks avslöjar ett marionettliknande beteende från den svenska regeringens sida i dessa frågor. Det som står på spel är inget mindre än vårt internet. Leverantörsansvar betyder att internetoperatörerna blir ansvariga för vilka datapaket som färdas genom deras infrastruktur.

– Hela historien är väldigt gangsta-style. (...) Låt oss "hota med lagstiftning". För mig låter det lite som utpressning, säger Christopher Kullenberg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.