Securitasägt bolag utreds om tortyr

Övergreppen ska ha skett 2005, och företaget Forza köptes av Securitas 2007.


Ett företag ägt av multinationella svenska säkerhetskoncernen Securitas ska utredas i Peru angående misstänkt tortyr och svåra övergrepp mot lokalbefolkningen i samband med bevakning av gruvor i landet.

Landets kongress ska starta en utredning om misstänkta brott av polis och privata säkerhetsföretag 2005. Fotografier publicerades förra månaden av en människorättsorganisation i Peru på utsatta män och kvinnor som protesterat mot gruvdriften i Rio Blanco.

Offren ska blöda kraftigt, vissa är bakbundna och har plastpåsar över sina huvuden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ett foto ska visa en man som blöder kraftigt från nacken, och ett annat samme man död en dag senare.

På ett fotografi ska det också synas en beväpnad vakt från företaget Forza, som köptes av Securitas 2007.

TT har sökt Securitas för en kommentar, men ännu utan framgång.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.