Tiotusentals fångar släpps fria

"Det är helt enkelt för många fångar i fängelserna. De får inte plats."


KALIFORNIEN. Flera tusentals fångar måste släppas fria på grund av att fängelserna är överfulla. Beslutet klubbades igenom i måndags efter att en specialpanel med federala domare gemensamt kom fram till beslutet.

Enligt domarna är miljön i Kaliforniens fängelser under all kritik. De senaste åren har antalet självmord ökat dramatiskt och levnadsstandarden gör att fångarna nästan svälter. Domarna menar att bevisföringen är tydlig.

"Det är helt enkelt för många fångar i fängelserna. De får inte plats", avslutar de sin rapport.

Domarna menar att det inte behöver betyda en fara för allmänheten. Tvärtom, resonerar de, är de överfulla fängelserna däremot en fara för allmänheten.

– Staten kan förändra villkoren för fångarnas frigivning och se över sin policy för att minska risken för att fängelserna fylls upp igen.

Men Staten Kalifornien kommer att överklaga beslutet till Högsta Domstolen. Matthew Cate, på Kaliforniens Myndighet för rättssäkerhet och rehabilitering (DRC), för guvenören Arnold Schwarzeneggers talan när hon meddelar att de inte håller med beslutet.

–Vi menar att de överfyllda fängelserna inte utgör en fara för allmänheten. Vi kommer att överklaga. Släpper vi ut dessa fångar innebär det en summa i mängden av sju till tio fängelser, berättar hon för NBC.

En expertpanel har estimerat att staten kan spara uppemot 800 miljoner kronor per år om Kalifornien såg över sin fängelsepolicy och, exempelvis, inte hade lika strikta lagar för att skicka tillbaka fångar som är villkorligt frigivna.

Huruvida svensken Annika Östberg Deasy kommer släppas är oklart.

Se videoklipp från NBC om den alarmerande situationen:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!