Lördag 1 Okt
Stockholm

Ingen EU-linje om Guantánamofångar

EU välkomnar att Guantánamolägret stängs.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Men varje EU-land måste självt besluta om det ska ta emot några fångar därifrån.

I Sverige blir det en fråga för Migrationsverket.

USA:s nye president Barack Obama beslutade snabbt att det kritiserade Guantánamolägret ska stängas inom ett år. Där finns i dag runt 250 fångar som ännu inte ställts inför rätta.

EU:s utrikesministrar kunde när de möttes på måndagen konstatera att frågan är legalt komplicerad. I dag vet ingen riktigt hur stängningen ska gå till rent praktiskt. USA har heller inte kommit med någon förfrågan till EU-länderna om de kan erbjuda fristad till fångar som inte kan återvända till sina hemländer, exempelvis för att de riskerar dödsstraff.

Inga undantag

– Det måste varje land besluta om utifrån sitt specifika legala ramverk. Här finns inga möjligheter att ha en gemensam ståndpunkt, sade utrikesminister Carl Bildt efter mötet.

Enligt Bildt är det heller inte en fråga för den svenska regeringen. I Sverige kommer Migrationsverket att granska varje individuell ansökan enligt de regler och förordningar som finns.

– Vi kan inte göra några speciella undantag i det här fallet, sade Bildt. Bedömningarna kommer att vara komplicerade.

Finländskt nej

Det är en betydande blandning av individer bland de cirka 250 som finns kvar fortfarande. En betydande del kommer att ställas inför rätta i USA, några kan väl återsändas till sina hemländer och sedan finns en gråzon däremellan.

– Men exakt hur stora dessa kategorier är håller Washington på att arbeta med, sade Bildt.

Finlands utrikesminister Alexander Stubb var tydlig med att inga Guantánamofångar kommer att synas till i finländska fängelser. Om Finland tar emot personer från Guantánamo så rör det sig om flyktingar som inte kan återvända till sitt hemland. EU:s utrikeschef Javier Solana betonade att Guantánamostängningen är ett amerikanskt problem, som måste lösas av USA. Men vi är redo att hjälpa till om det behövs, jag tror att EU:s svar kommer att bli ja, sade Solana när han anlände till utrikesministermötet i Bryssel.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Massvräkningar i Stockholmsområdet

Publicerades: 1 timme sedan

Japan: Nordkorea avfyrade robotar

Publicerades: 1 timme sedan

Ryska konsulatet i New York vandaliserat

Publicerades: 1 timme sedan

USA-börsen fortsätter nedåt – nytt årslägsta

Publicerades: igår 22:11

Inget Indienstöd för Ukraina i FN:s säkerhetsråd

Publicerades: igår 21:53

Flera döda i sammandrabbningar i Iran

Publicerades: igår 21:53

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.