Ingen EU-linje om Guantánamofångar

EU välkomnar att Guantánamolägret stängs.


Men varje EU-land måste självt besluta om det ska ta emot några fångar därifrån.

I Sverige blir det en fråga för Migrationsverket.

USA:s nye president Barack Obama beslutade snabbt att det kritiserade Guantánamolägret ska stängas inom ett år. Där finns i dag runt 250 fångar som ännu inte ställts inför rätta.

EU:s utrikesministrar kunde när de möttes på måndagen konstatera att frågan är legalt komplicerad. I dag vet ingen riktigt hur stängningen ska gå till rent praktiskt. USA har heller inte kommit med någon förfrågan till EU-länderna om de kan erbjuda fristad till fångar som inte kan återvända till sina hemländer, exempelvis för att de riskerar dödsstraff.

Inga undantag

– Det måste varje land besluta om utifrån sitt specifika legala ramverk. Här finns inga möjligheter att ha en gemensam ståndpunkt, sade utrikesminister Carl Bildt efter mötet.

Enligt Bildt är det heller inte en fråga för den svenska regeringen. I Sverige kommer Migrationsverket att granska varje individuell ansökan enligt de regler och förordningar som finns.

– Vi kan inte göra några speciella undantag i det här fallet, sade Bildt. Bedömningarna kommer att vara komplicerade.

Finländskt nej

Det är en betydande blandning av individer bland de cirka 250 som finns kvar fortfarande. En betydande del kommer att ställas inför rätta i USA, några kan väl återsändas till sina hemländer och sedan finns en gråzon däremellan.

– Men exakt hur stora dessa kategorier är håller Washington på att arbeta med, sade Bildt.

Finlands utrikesminister Alexander Stubb var tydlig med att inga Guantánamofångar kommer att synas till i finländska fängelser. Om Finland tar emot personer från Guantánamo så rör det sig om flyktingar som inte kan återvända till sitt hemland. EU:s utrikeschef Javier Solana betonade att Guantánamostängningen är ett amerikanskt problem, som måste lösas av USA. Men vi är redo att hjälpa till om det behövs, jag tror att EU:s svar kommer att bli ja, sade Solana när han anlände till utrikesministermötet i Bryssel.

Skrivet av:

Senaste nytt

Haiti-fängelse stormat – många döda

Kung Harald är hemma i Norge

2 timmar sedan
Norges kung Harald har landat i Oslo.

Spaghetti och godis i USA:s nödpaket

3 timmar sedan
USA släppte ned 38 000 mål mat till Gaza i lördags. Nu avslöjar Jerusalem Post vad hjälpen bestod av.

Kvinna hittad död – man misstänkt för mord

igår 21:18
En äldre kvinna hittades död av ambulanspersonal i en bostad i Jönköping på söndagseftermiddagen. Polisen gör bedömningen att hon kan ha utsatts för brott och utreder händelsen som mord.

Skurup: Polisen rapporterar om stöld / inbrott

igår 20:47
"Misstänkt inbrottstjuv gripen, Skurup.", skriver polisen på sin hemsida.

Jönköping: Polisen rapporterar om mord / dråp

igår 20:31
"Polis kallas till en adress efter att ambulanspersonal anträffat en avliden person.", skriver polisen på sin hemsida.