Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schwarzenegger avgör livstidsdömdas öde

Nyheter | 10/02/2009 22:03

Annika Östberg har dödat en polis. Därför har de inte bråttom att få ut henne, säger Lena Katarina Swanberg.

KALIFORNIEN. Den 30 april 1981. Bob Cox skjuter ihjäl restaurangägaren Joe Torre, tar hans plånbok och tillsammans med sin svenskamerikanska flickvän Annika Östberg sticker de från platsen. På vägen får de punktering och plötsligt dyker en polisman upp. Han stannar för att hjälpa till men i stället blir han skjuten två gånger i ryggen och i bakhuvudet av Cox. Richard Helbush, som polisen hette, dör omedelbart.

De flyr i polisbilen men andra poliser får fatt på dem samma kväll. En eldstrid uppstår och när Cox själv blir skjuten kan paret gripas. I rättegången döms Annika ensam till mellan 25 år och livstid för medhjälp till mord. Cox hade då redan tagit livet av sig.

Sedan 1983 har Annika Östberg suttit på California Institution for Women, ett kvinnofängelse sydost om Los Angeles. Hösten 2008 bestämde kriminalvårdsstyrelsen i Kalifornien att Annika inte skulle få sitt straff tidsbestämt, eftersom hon "inte såg sin egen inblandning i dådet". Guvernör Arnold Schwarzenegger sa i en teveintervju med SVT att "Östberg inte var redo för några lättnader".

Som Nyheter24 rapporterade tidigare i dag har en kalifornisk specialpanel med federala domare beslutat att släppa tiotusentals interner från de regionala fängelserna.

Enligt panelen är miljön i Kaliforniens fängelser under all kritik. De senaste åren har antalet självmord ökat dramatiskt och levnadsstandarden gör så att fångarna nästan svälter. Domarna menar att bevisföringen är tydlig.

Schwarzenegger bestämmer

Så många som mellan 37 000 till 58 000 fångar kan komma att släppas innan att deras strafftid tagit slut. Men Lena Katarina Swanberg, som träffade Annika Östberg för första gången 1998 i samband med att hon skrev boken Sorgfågel, om Annikas Östbergs liv, tror inte att benådningen kommer att gälla Annika.

– När det gäller livstidsfångar är det alltid guvernören som bestämmer i varje enskilt fall om de ska släppas. Och säger Arnold Schwarzenegger att han ska överklaga panelens beslut från i dag så vill han inte släppa några fångar, säger Lena Katarina Swanberg som samtidigt påpekar att amerikanerna också har en stark lobbyrörelse för brottsoffren.

Att det är ont om plats, samt att de inte har råd att bygga nya fängelser skulle dock kunna innebära att de kan göra sig av med Annika.

– Hon är en polismördare och därför prioriteras hon inte. De har inte haft någon brådska med att få ut henne. Å andra sidan är hon ju svensk medborgare och kostar pengar för amerikanska skattebetalare, säger Swanberg till Nyheter24.

Tror du att Annika kommer att släppas någon gång?

– Jag tror att det kommer. Men i så fall genom en politisk lösning där hon förs över till ett svenskt fängelse, säger Lena Katarina Swanberg till Nyheter24.

Senast Swanberg träffade Annika Östberg var på julafton 2007. Då berättade Annika att hon får träna upp handikapphundar i fängelset, något som hon tycker väldigt mycket om.

Läs mer om dokumentärfilmen Annika - ett brott, ett straff, ett liv i faktarutan till höger.

Inslag: Östberg fick avslag senast i september 2008

Skrivet av: