Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

JO kritiserar spärr för bidragsfusk

Nyheter | 11/02/2009 09:49

Förslaget om bidragsfuskare som kan stängas av möts av motstånd från JO.

I det nya förslaget föreslås att bidragsfuskare ska stängas av från bidrag under en viss tid. Men detta möter invändningar från JO, som har yttrat sig till regeringen i frågan.

Enligt förslaget ska beslutet om bidragsspärr fattas av den myndighet eller kommun som beslutat om den förmån som brottet avsett. Syftet är att värna om välfärdssystemet.

JO pekar på flera olika problem om menar att en bidragsspärr egentligen inte behövs, då man i dag redan har ett bra system för att förebygga bidragsfusk. Ett av problemen är att spärren inte kan slås igenom förrän relativt långt fram i tiden, i förhållande till när missbruket ägde rum.

Man anser också att bidragsspärren endast träffar den förmån som brottet avsett och förhindrar på så sätt inte annat missbruk. Särskilt kritisk är man till förslaget att barnbidrag och flerbarnstillägg omfattas av lagen, eftersom detta kan drabba barnen.

Skrivet av: