Amfetaminliknande läkemedel som ritalin kan eventuellt ge...
1 av 2
Amfetaminliknande läkemedel som ritalin kan eventuellt ge... - Foto: Novartis
... Parkinsons sjukdom senare i livet. Här den parkinsonsdrabbade exboxaren Muhammad Ali.
2 av 2
... Parkinsons sjukdom senare i livet. Här den parkinsonsdrabbade exboxaren Muhammad Ali. - Foto: Ross Franklin/AP/Scanpix

Amfetamin kan ge Parkinsons sjukdom

Många barn med adhd behandlas med amfetaminliknande preparat som ritalin. Men nu pekar en färsk studie på att amfetamin förhöjer risken för Parkinsons sjukdom.


Att barn med adhd får ett narkotiskt preparat har orsakat stor debatt genom åren och gett föräldrar mycket ångest. Men för den som drabbats av adhd har de amfetaminliknande läkemedlen varit till stor hjälp.

Nu visar det sig dock att det i framtiden kan medföra nya problem.

På den amerikanska neurologföreningens årsmöte i april presenteras en långtidsstudie på 66 000 människor i norra Kalifornien.

Samtliga genomgick en hälsokontroll på 60- och 70-talet där man frågade om de hade testat amfetamin och bland dem som svarade ja hade 60 procent fler fått diagnosen Parkinsons sjukdom 20 år senare jämfört med gruppen som inte hade tagit amfetamin.

Men Bo Bergman på Läkemedelsverket säger inte att föräldrar till barn med adhd som får amfetaminliknande preparat i dag behöver vara oroliga.

– Nej, det tycker jag inte. Däremot är det angeläget att följa upp studien. Det här kan vara en signal på en biverkan som inte varit känd tidigare, säger han till SVT:s Rapport.

– Vad jag förstått av den här studien så är det en ganska måttlig ökad risk, om det nu överhuvudtaget är det. Man måste titta på det mer i detalj, säger Bo Bergman.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män döms av Haparanda tingsrätt till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan rätt tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.