Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flest danska soldater dör

Nyheter | 15/02/2009 20:11

Forskare: Frankrike och Tyskland vill inte vara med där striderna utspelas.

AFGHANISTAN. Danmarks Radios nyhetsmagasin 21 Söndag har sammanställt en lista över flest dödade soldater i Afghanistan - och Danmark ligger i topp.

Danmark har 3,8 döda soldater per miljoner invånare. Bara under 2008 dog 12 danska soldater i Afghanistan.

På andra plats kommer Kanada med 3,2 döda soldater och på tredje plats Storbritannien med 2,3. Med 2,1 omkomna soldater återfinns USA på listans femteplats.

– Vi har inte gjort samma begränsningar som till exempel Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien. De har sagt att de ska vara med, men de vill inte vara med där det gör riktigt ont, säger Peter Dahl Thruelsen som är forskare på danska försvarsakademin.

Frankrike, Italien och Tyskland kommer inte ens med på listans tio-i-topp.

Den danska truppen är stationerad i Helmandprovinsen, en plats där de värsta konflikerna utspelas i Afghanistan. Under 2007 och in till mars 2008 var det 2 500 krigsutbrytelser Helmand - dubbelt så många som i Kunar som är den näst farligaste regionen i landet, skriver JP.

Det framgår inte på vilken plats Sverige kom.

Skrivet av: