Måndag 27 Sep
Stockholm

Våldet skakar Göteborg - Sveriges farligaste stad?

En av alla utrbrända bilar i Göteborg.
1 av 6
En av alla utrbrända bilar i Göteborg. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Bilbränderna har skakat Göteborg de senaste veckorna. Polisen misstänker att ungdomsgäng ligger bakom bränderna.
2 av 6
Bilbränderna har skakat Göteborg de senaste veckorna. Polisen misstänker att ungdomsgäng ligger bakom bränderna. Foto: Björn Andersson / SCANPIX
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen. Skottlossning utbröt vid Smycketorget i Tynnered Göteborg på måndagskvällen.
3 av 6
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen. Skottlossning utbröt vid Smycketorget i Tynnered Göteborg på måndagskvällen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Bakgrunden till skottlossning i Tynnered är ett bråk mellan en 44-årig och tre till fyra personer.
4 av 6
Bakgrunden till skottlossning i Tynnered är ett bråk mellan en 44-årig och tre till fyra personer. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Polisens tekniker på plats vid Smycketorget i Tynnered.
5 av 6
Polisens tekniker på plats vid Smycketorget i Tynnered. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Gangsterprofilen Xheladin Purava avrättades kallblodigt  på öppen gata under helgen med två skott i hjärtat och två i ansiktet.
6 av 6
Gangsterprofilen Xheladin Purava avrättades kallblodigt på öppen gata under helgen med två skott i hjärtat och två i ansiktet. Foto: ADAM IHSE / EXPONERA/SCANPIX

– Det finns en risk för att tredje man skadas nu när skottlossningen sker utomhus, säger Björ Blixter, polisen presstalesman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Avrättningar och bilbränder

Valborgshelgen: Gangsterprofilen Xheladin Purava avrättades när han var på väg ut från Coops mataffär. En mörkklädd man sprang fram och avlossade flera skott mot hjärtat och ansiktet.

Måndagskvällen: Skottlossning utbröt vid Smycketorget i Tynnered Göteborg. En 44-årig man bråkade med tre andra personer men inga skadades.

Fem bilar förstördes i en våldsam brand i Tynnered. De senaste veckorna har ungdomsgäng satt eld på både personbilar och polisens bilar.

Tisdagsmorgonen: En 20-årig man skjuts i benet i Västra Frölunda. Ingen har gripits för dådet.

GÖTEBORG. Avrättningar, gängkrig och bilbränder. Västkustens största stad vill gärna framställa sig som Sveriges framsida. Men de senaste veckorna har Göteborg tagit över fanan från Malmö som Sveriges farligaste.

Göteborgspolisens presstalesman Björ Blixter är orolig över de senaste veckornas utveckling.

Det är oroväckande, det börjar bli vardag att det sker skottlossningarna och avrättningar utomhus. Det kan skada en tredje part.

– Det här är ingen positiv utveckling, säger han till Nyheter24.

Kriminalkommissarie Per-Olof Johansson på länskriminalpolisen tror att den senaste tidens skottlossningar beror på tillgången till vapen i Göteborg. Så sent som under valborgshelgen avrättades gangsterprofilen Xheladin Purava på öppen gata.

– Vi vet att det finns mycket vapen där ute just nu. Det handar om handelvapen som till exempel pistoler. De används på ett helt annat sätt nu. Det har varit en handfull skottlossningar på några veckor nu, säger han till Nyheter24.

Finns maffian i Göteborg?

– Maffia, det beror på hur man definerar det. Men visst finns det flera kriminella gäng.

Men det är inte bara maffian som härjar i Göteborg. De senaste veckorna har även ungdomarna satt skräck i stadsdelarna Tynnered, Västra Frölunda och Hisings-backa. Och nu har Göteborgarna tröttnat på ungdomarnas provokationer mot polisen.

Folk vill ha en lösning på detta. Det ligger i hela samhällsintresset. Alla måste hjälpa till nu, säger Björ Blixter.

Bakgrunden till provokationerna är att de vill bli sedda. Han tycker att det föräldrarnas ansvar att ha koll på sina ungdomar.

– Det är den enskildes ansvar. Man kan undra var föräldrarna finns till ungdomarna? Kortsiktigt är det självklart ett polisiärt problem. Just nu har vi bara två häktade för bilbränder, säger han till Nyheter24.

Vad gör ni för ungdomarna?

– För det första så träffar vi aldrig de som tänder eld på bilar. De allra flesta ungdomar sköter sig och är bra och jag är säker på att man vet vilka som håller på med det här bland ungdomarna. Så jag hoppas att det vågar anmäla de andra. Vi måste få ett slut på det här, säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela