Göran Hägglund kommer inte till Pride.
1 av 4
Göran Hägglund kommer inte till Pride. - Foto: Björn Larsson Roscall/Scanpix
Kommer kristdemokraterna att porträtteras så här på Pride i fortsättningen?
2 av 4
Kommer kristdemokraterna att porträtteras så här på Pride i fortsättningen? - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Kristdemokraterna ska synas mer på Stockholm Pride.
3 av 4
Kristdemokraterna ska synas mer på Stockholm Pride. - Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Caroline Szyber (kd), riksdagsledamot och distriksordförande i Stockholms stad.
4 av 4
Caroline Szyber (kd), riksdagsledamot och distriksordförande i Stockholms stad. - Foto: Tor Johansson/SvD/Scanpix

Vi måste förändra bilden av kristdemokraterna

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (kd), skriver på Nyheter24 om hur kristdemokraterna vill förändra bilden av partiet som bakåtsträvande och homofobiskt.


En ökad närvaro ett tecken på öppenhet

I år väljer Kristdemokraterna i Stockholm att öka vår närvaro på Pride-festivalen genom, att förutom ett seminarium, också ha ett tält i Pride-park i Kungsträdgården.

För oss är det viktigt att visa att det finns folk i vårt parti som jobbar för öppenhet och vi hoppas självklart att det kan förändra bilden av oss. Vi är dock är beredda på att möta många besökare med andra åsikter.

Det har sagts att Kristdemokraterna tidigare inte varit med på Pride, det är ett något missvisande. Vi har varit med på Pride tidigare; partiledare Göran Hägglund satt med i valdebatt 2006, förra året anordnade Stockholm stad och län ett lyssnarseminarium.

Vi har bra erfarenhet av vår medverkan förra året och väljer därför att satsa mer. När partiets valanalys- och framtidsstrategigrupp gjorde intervjuer med aktiva uttryckte flera av dem att de ofta mött väljare som uppfattat att Kristdemokraterna motarbetar homosexuella och är bakåtsträvande.

Därigenom blir partiet ointressant att se vidare på. Attityden i samhället till hbt-personer har förändrats avsevärt mot en mer öppen och tolerant inställning bara de senaste tio åren. Antalet människor som känner eller på annat sätt kommer i kontakt med hbt-personer blir allt större.

Ett problem är företrädare som uttrycker sig negativt om homosexuella eller hbt-personers livsstil. Sådana uttalanden rimmar illa med vår ideologi som betonar alla människors lika värde och skapar en förvirring över vår människosyn. När det gäller respekten för enskilda människor och deras värde så ska vi alltid vara beredda att försvara den.

När partiet tar täten i kampen för att kristna flyktingar från Irak ska få asyl är det självklart utifrån vår människovärdesprincip. Utifrån samma människovärdesprincip är det självklart att stå upp för asylrätten för homosexuella flyktingar från Irak.

Bilden av hur mycket frågor kring HBT som kom upp i valrörelsen varierar säkerligen över landet. När jag var ute i valrörelsen på skolor i höstas fanns det flera elever som inte alls visste vad vi arbetar för. Däremot säger många skolungdomar att vi är emot homosexuella. Den fördomen har jag känt av när jag varit ute och kampanjat i Stockholm – och den bilden arbetar vi nu för att förändra.

Det tar tid att vinna ett förtroende, och här har vi nog en större uppförsbacke än andra partier. Vår analys i Stockholm är tydlig: klarar vi inte av att ändra bilden av partiet så förhindras också partiets tillväxt. Många människor uppfattar Kristdemokraterna som homofobiskt och går förbi utan att ens se på politiken.

Fördomarna skrämmer iväg mängder av potentiella väljare och hindrar partiets tillväxt. Vi är många som vill förändra bilden av partiet.

Som distriktsordförande i Stockholm måste jag lyssna på vad mina medlemmar, min distriktsstyrelse och våra väljare tycker, och jag känner att jag har deras stöd i den här frågan.

Caroline Szyber (Kd), riksdagsledamot och distriktsordförande i Stockholm stad

/
HBT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hotade sajt – döms för knarkbrott

USA:s senat: Ja till Ukrainastöd

Senaten i USA:s kongress röstar ja, efter representanthusets ja i helgen, till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på det sedan i höstas för att stå emot Ryssland.

Rysk robotattack mot Charkiv

Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.