Ylva Johansson (s), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, presenterade utskottsinitiativet på tisdagen.
1 av 3
Ylva Johansson (s), vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, presenterade utskottsinitiativet på tisdagen. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Regeringen har problem med riksdagen just nu och kan komma att blicka ut mot miljöpartiet för att få igenom sina förslag.
2 av 3
Regeringen har problem med riksdagen just nu och kan komma att blicka ut mot miljöpartiet för att få igenom sina förslag. - Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
3 av 3
- Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Frågan om Fas 3 unik i riksdagen

Oppositionen i riksdagen lär få igenom ett stopp till Fas 3-jobben. Vad händer med inrikespolitiken?


Det här är omdiskuterade Fas 3

Arbetslösa utan a-kassa som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i 180 dagar hänvisas till jobb- och utvecklingsgarantin, som består av tre faser.

Den första fasen (150 dagar) består av jobbsökande, coachning och kartläggning av vilka jobb som finns.

Den andra fasen (300 dagar) innehåller dessutom praktik och arbetsträning på en riktig arbetsplats.

Den tredje och sista fasen, Fas 3, infaller efter 450 dagar i programmet. Då får personen sysselsättning hos en så kallad anordnare som utses av Arbetsförmedligen. Sysselsättningen pågår i perioder av högst två år.

Hos anordnaren ska den arbetslöse inte utföra en ordinarie arbetsuppgift utan sådana "som annars inte skulle bli utförda eller som höjer kvaliteten i verksamheten".

Företaget som fungerar som anordnare får 225 kronor om dagen av Arbetsförmedligen men behöver inte betala några avgifter. Den arbetslöse som deltar i programmet får antingen aktivitetsstöd av Försäkringskassan eller socialbidrag.

STOCKHOLM. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är, med stöd av sverigedemokraterna, på god väg att sätta stopp för en av de viktigaste punkterna i regeringsalliansens program.

Arbetsmarknadspolitiken har varit alliansens paradgren sedan valet 2006 men nu kan alltså en riksdagsmajoritet stoppa anvisningen av nya personer som till de så kallade Fas 3-jobben.

– Det här är unikt på så vis att det handlar om en så viktig sakfråga som arbetsmarknadspolitiken och att det slår hårt mot regeringens arbetslinje, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, till Nyheter24.

 

"De verkar ha pratat ihop sig"

Oppositionen tog på tisdagen ett utskottsinitiativ (ett förslag som inte utgår från en motion eller proposition) för att få igenom sin ståndpunkt och samma dag uppgav SVT:s Rapport att sd kommer att stödja förslaget.

– Det verkar som att oppositionspartierna, inklusive sd, pratat ihop sig mer den här gången, vilket är intressant i sig, säger Madestam.

Hon har sett att regeringen försöker vända debatten från frågan om fas 3 till att få det som att oppositionen samarbetar med sd. Men det är inte alls säkert att det spelar någon roll den här gången.

– När det gäller den här frågan finns det ett så stort missnöje, ungefär som med sjukförsäkringen tidigare då regeringen till slut backade, säger Jenny Madestam.

 

Alliansen kan närma sig mp

I en riksdag där regeringspartierna redan är i minoritet lär oppositionsförslaget, om det går igenom, tvinga alliansen till förändringar i sin strategi.

– Den här frågan borde ge regeringen kalla fötter och få dem att inse hur svårt det faktiskt kan vara att vara minoritetsregering. Därför lär de än mer försöka baka in förslag i budgeten och framför allt flörta mer med miljöpartiet, säger Madestam till Nyheter24.

För en vecka sedan rapporterade Nyheter24 om miljöpartiet öppnar sig för ett eventuellt samarbete med alliansen om kd eller c får lämna riksdagen efter nästa val.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.