Svenska pengar till scientologerna

Över tio miljoner kronor har gått till sekten i USA, enligt nytt avslöjande.


Tom Cruise och John Travolta tar del av stödet från svenska skattebetalare. Hela hälften av Sveriges kommuner är med och bidrar till den kontroversiella Scientologikyrkan, visar en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort. Genom olika vårdorganisationer försöker scientologerna dölja att de myglar till sig pengar.

Det vanliga är att kommunerna gör som i Eslövs fall, där de köper tjänster av olika vårdföretag. Narconon, vars drogavvänjningsmetoder har förkastats av Socialstyrelsen, har haft ett samarbete med Eslöv kommun. Stora delar av intäkterna, som Narconon fick av kommunen, har företaget sedan skickat vidare till Scientologikyrkan i USA.

Med olika frontorganisationer kan scientologerna sprida sina idéer i det svenska samhället.

– Det är en totalitär rörelse med en ambition att ta över världen. Den har en politiska agenda egentligen, maskerad som religion, säger Håkan Järvås, psykolog och avhoppare från scientologerna.

Under de senaste fem åren har 156 av 290 svenska kommuner haft något samarbete med de företag som scientologerna samarbetar med. KMR - Kommittén för mänskliga rättigheter och Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige är andra organisationer som pekas ut, rapporterar SVT Rapport.

Se SVT Rapports inslag nedan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Presidenten stänger statlig nyhetsbyrå

Cyklist påkörd av bil – svårt skadad

En kvinna i 40-årsåldern har skadats svårt i en olycka i Norrköping. Hon färdades på cykel och blev påkörd av en bil.

Pentagonläckan erkänner – får 16 års fängelse

Jack Teixeira, som misstänks ligga bakom den så kallade Pentagonläckan, har erkänt sig skyldig till alla åtalspunkter och accepterar ett fängelsestraff på 16 år.

Ung kvinna häktad för mord

En kvinna i 20-årsåldern har häktats misstänkt för ett mord i Norrköping, rapporterar P4 Östergötland.

Så håller du sin Monstera i toppskick – experten tipsar: "Om bladen inte flikar sig så..."

Monstera är en omtyckt lättskött växt. I en intervju med Nyheter24 delar växtexperten Hans Jensen med sig av enkla tips för att hålla din växt i toppskick året om.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örnsköldsvik

"Polisen får in en anmälan om en olycka med en personbil och en ren.", skriver polisen på sin hemsida.