Alliansen förhandlar med SD - bryter löftet

Moderaterna uppges ha förhandlat via telefon med sverigedemokraterna.


Sverigedemokraternas ledamot i trafikutskottet, Tony Wiklander, kontaktades i december förra året av moderaten Jan-Evert Rådhström, vice ordförande i trafikutskottet, för förhandlingar via telefon. Det hävdar Wiklander, som säger sig ha kontaktats vid minst två tillfällen av flera personer inom alliansen för att de velat säkerställa att deras förslag gick igenom. Han beskriver själv samtalen som förhandlingar.

– Ja, det måste jag göra. Något annat vore fel, säger han till Svenska Dagbladet.

Han vill dock inte berätta några detaljer för tidningen då han lovat att "hålla det för sig själv".

Jan-Evert Rådhström beskriver inte samtalen som förhandlingar - "definitivt inte" - men förnekar inte att kontakterna förekommit.

– Jag förnekar inte att jag säkert har ringt honom, säger Rådhström till SvD.

Sverigedemokraterna har gett sitt stöd till alliansregeringens förslag i de allra flesta voteringar, runt nio av tio, men säger sig ha haft öppningar för samtal med både de rödgröna och alliansen.

Bland annat uppmärksammades kontakterna mellan socialdemokraternas Ylva Johansson och sd-ledamoten Sven-Olof Sällström i samband med att den samlade oppositionen gick emot regeringen i frågan om a-kassans regler. Att det skulle rört sig om regelrätta förhandlingar förnekades dock vid det tillfället av såväl socialdemokraterna som sverigedemokraterna.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.