Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"De hade inte tid att mörda mig"

1 av 2

Paul Madej/AP/Scanpix

2 av 2

Paul Madej/AP/Scanpix

Nyheter | 18/06/2011 10:40

Abbas-rättegången fortsatte under fredagen med dotterns vittnesmål. Bilden av en tyrannisk och kontrollerande far växte fram.

20-årige Abbas Rezai hedersmördades 2005 efter att hans flickväns familj motsatt sig deras förhållande. Flickvännens 17-åriga bror gick snabbt ut och erkände mordet – men nu har han ändrat sig och anklagar istället sina egna föräldrar.

Den nya rättegången har varit uppmärksammad och under fredagen vittnade dottern för första gången. Hon berättade om en svårt kontrollerande fader och att hon hört att familjen skulle mörda både henne och pojkvännen Abbas Rezai om de kom hem till familjen. Mamman lugnade dock dottern.

– Hon var lugn på rösten, men ändå falsk på något sätt, sade dottern i rätten.

Dottern gick då hem. Väl där möttes hon av en vansinnig far som kallade henne för "hora" och anklagade henne för att ha förstört familjens heder. Natten Abbas blev mördad hörde dottern skrik från lägenheten bredvid och gick dit.

– Min mamma öppnade men stängde snabbt igen. Jag blev orolig, men min mamma lugnade mig och sade att det var ingenting, sade dottern i rätten.

Med en ovetande dotter reste familjen till Danmark efter mordet där framkom det att Abbas mördats. En släkting frågade, enligt dottern, varför inte hon också mördats.

– De svarade att de inte hade tid, sade dottern i rätten.

"Döttrar är bärare av familjens heder"
Hederskulturen sitter ofta djupt rotad i traditionen och kulturen.

– Det kommer från ett helt system där det är viktigare för familjen att upprätthålla familjens heder än inidividens egna önskemål, säger Joanna Mellquist på Linnamottagningen som arbetar med just hedersfrågor och hjälper utsatta kvinnor.

Det är ofta den äldsta mannen som är överst i hederskultursfamilj.

– Det är männens ansvar att bibehålla familjens heder och att ansvara för döttrarnas sexualitet. Döttrarna är bärare av familjens heder, säger Joanna Mellquist till Nyheter24.

I tidigare uppmärksammade fall har döttrar mördats, men i Högsby fallet är det pojkvännen. Joanna Mellquist berättar att flera pojkvänner hör av sig till mottagningen efter att ha blivit hotade av sina flickvänners familjer.

Dotterns vittnesmål inte lika tillförlitligt
Men dotterns vittnesmål anses svagare än vanliga vittnesmål eftersom att anhöriga till offret och den tilltalade inte tillåts avlägga ed.

– Man vet inte alltid vad hedersvåld är då vi saknar en definition. Det blir då också svårt att utreda. Rätten måste ha särskild kunskap om hedersbrott och vara medvetna om benägenheten för en familjemedlem att ta på sig skulden och vikten av att inte övervärdera ett sådant erkännande, säger juristen Hawjin Shamer, till Nyheter24 och fortsätter:

– Anhöriga kan ta på sig skulden för andra familjemedlemmar för att man är så förankrad i tradition och kultur. I det här fallet menar sonen att han tagit på sig skulden för hans föräldrar, säger Hawjin Shamer till Nyheter24.