1 av 2
Utvecklingen är negativ och går snabbare än befarat.
2 av 2
Utvecklingen är negativ och går snabbare än befarat. - Foto: Länsstyrelsen

Nya uppgifter: Världshaven dör

Ekosystemen i haven håller på att förstöras och därmed möjligheten för liv. Vi måste sänka koldioxidutsläppen, säger Jan Isaksson, Greenpeace.


Ekossystem

Ekologi är samspelet mellan levande organismer och den miljö de lever i. Alla levande varelser och den miljö som finns inom ett visst område bildar tillsammans ett ekologiskt system. Här lever djur och växter tillsammans och påverkar varandras livsmijöer och livsbetingelser. Om en del av systemet förintas eller skadas, skadas resten av systemet. Ekosystem är bland det mest kompelxa som finns på vår jord.

Situationen för haven blir värre och värre visar ny forskning från en panel av internationella forskare. Slutsatserna, som ger en betydligt mörkare bild av utvecklingen än vad som tidigare befarats, kommer att visas för FN i nästa vecka, uppger BBC.

Jan Isaksson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace, säger att det inte är en nyhet för forskare att situationen förvärras.

– Det är ett välkänt faktum att världshaven mår sämre. Plastpartiklar i haven påverkar hela ekosystemet, övergödning förstör balansen i ekosystem, överfiskning leder till algblomning och ökat koldioxidutsläpp ger försurning av våra vatten, säger han till Nyheter24.

Forskningen visar att dessa problem tillsammans leder till problem som tidigare inte uppmärksammats och att det går snabbt. Tidigare har experter trott att det ska ta flera hundra år innan situationen ser ut som den gör i dag.

Vad är det då som händer i våra hav?

Platspartiklar gör att mindre djur får i sig dem och förgiftas eller skadas. Övergödning av haven gör att algblomningen ökar. Konstgödsel från åkrar rinner ut i vattendrag, gödsel ger näringsämnen till växtplankton som växer och blir fler och det leder till att havsbottnar växer igen.

Samtidigt sker en överfiskning. Om man exempelvis fiskar för mycket stor fisk som torsk, kommer de mindre fiskarna bli för många, eftersom de inte längre har ett hot från näringskedjan. De fiskarna, till exempel sill, äter djurplankton. Finns det för få djurplankton ökar i stället algerna och det leder till algblomning. Allt är en kedjereaktion.

Det allvarligaste hotet mot haven är, enligt Jan Isaksson, försurningen av våra hav. Om koldioxidutsläppet ökar kommer haven att försuras. Koldioxidet från atmosfären hamnar i vattnet och då bildas kolsyra.

– Försurning av haven slår ut hela basen för ekosystemet. Det kommer att leda till en total kollaps. Alla djur är beroende av den basen.

Basen består av små kräftdjur, djur med skal. Forskare har sett i laboratorium att om man gör vattnet surare skadas deras skal. Och om de inte kan söka skydd i sina skal, kan de inte överleva.

– Det finns ingen genväg. Vi måste sänka koldioxidutsläppen, säger Jan Isaksson.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.