Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dalmas nedfryst efter släktfejd

Nyheter | 01/10/2008 22:42

Brodern har legat nedfryst i ett år medan syskonen bråkar om begravningen.

MORA. Brodern dog för snart ett år sedan men ligger fortfarande i en frysbox i väntan på sista vilan. Släktfejden står mellan mannens två bröder och tre systrar. Den tidigare ordföranden i kyrkogårds- och fastighetsutskottet lät bröderna bestämma att den döde brodern skulle kremeras. Men systrarna menar att brodern ville ha en kistbegravning och överklagade ärendet som nu ligger hos kammarrätten.

Systrarna menade att brodern ville ha en kistbegravning med stöd av att han begravde sin hund på det sättet. Men det visade sig snart att även mannens hund ligger nedfryst, i hans hem sedan sju år tillbaka.

- Det här fallet är nog ganska unikt i Sverige, säger Nils Uhlén, före detta ordförande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet till Dalarnas Tidningar.

Familjen debiteras 100 kronor för varje dygn brodern ligger nedfryst. Begravningskostnaderna hittills uppe i cirka 30 000 kronor och den avlidne broderns fastighet förfaller medan syskonfejden pågår. En av bröderna menar att det som nu händer närmar sig brott mot griftefriden.

– Det visar också vikten av att människor, medan de är i livet, gör klart hur de vill ha det efter sin bortgång. Annars kan det bli på det här viset, säger han till Dalarnas Tidningar.

Det verkar som att det kan dröja innan mannen och hans hund får vila. Kammarrätten i Sundsvall uppger att det kan ta flera månader innan det kan komma ett utslag i ärendet.

Skrivet av: