Dalmas nedfryst efter släktfejd

Brodern har legat nedfryst i ett år medan syskonen bråkar om begravningen.


MORA. Brodern dog för snart ett år sedan men ligger fortfarande i en frysbox i väntan på sista vilan. Släktfejden står mellan mannens två bröder och tre systrar. Den tidigare ordföranden i kyrkogårds- och fastighetsutskottet lät bröderna bestämma att den döde brodern skulle kremeras. Men systrarna menar att brodern ville ha en kistbegravning och överklagade ärendet som nu ligger hos kammarrätten.

Systrarna menade att brodern ville ha en kistbegravning med stöd av att han begravde sin hund på det sättet. Men det visade sig snart att även mannens hund ligger nedfryst, i hans hem sedan sju år tillbaka.

- Det här fallet är nog ganska unikt i Sverige, säger Nils Uhlén, före detta ordförande i kyrkogårds- och fastighetsutskottet till Dalarnas Tidningar.

Familjen debiteras 100 kronor för varje dygn brodern ligger nedfryst. Begravningskostnaderna hittills uppe i cirka 30 000 kronor och den avlidne broderns fastighet förfaller medan syskonfejden pågår. En av bröderna menar att det som nu händer närmar sig brott mot griftefriden.

– Det visar också vikten av att människor, medan de är i livet, gör klart hur de vill ha det efter sin bortgång. Annars kan det bli på det här viset, säger han till Dalarnas Tidningar.

Det verkar som att det kan dröja innan mannen och hans hund får vila. Kammarrätten i Sundsvall uppger att det kan ta flera månader innan det kan komma ett utslag i ärendet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.