Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-politiker åtalas – misstänks ha slagit busschaufför

- 03/09/2011, 16:38 -

Jessica Gow/AP/Scanpix

Politikern misstänks ha slagit en busschaufför i Göteborg och åtalas för våld mot tjänsteman. Han nekar till anklagelserna.

Mannen, som är ett av de tyngre namnen i sverigedemokraternas organisation i Göteborg, misstänks ha slagit busschauffören efter ett mindre gräl. Slaget ska enligt föraren ha orsakat en spricka i chaufförens revben.

Det var under en bussfärd i somras som händelsen utspelade sig. Politikern klev på en buss på Hisingen och chauffören frågade om Sverigedemokraten hade stämplat sitt kort. Därefter går de båda männens historier isär.

Busschauffören hävdar att politikern inte svarade, utan istället slog till honom med knuten näve mot bröstet. Föraren aktiverade sitt överfallslarm och polis kunde komma till platsen och gripa politikern. Chaufförens historia backas upp av en man i 20-årsåldern som såg händelsen och även har hört politikern ropa "svartskalle" till chauffören.

Politikern å sin sida säger i förhören att chauffören spärrade mittgången så att politikern, med matkassar i händerna, inte hann ta upp sitt färdbevis. Politikern upplevde busschauffören som provocerande och satte då en hand i förarens bröst för att knuffa honom tillbaka. Sverigedemokraten säger vidare att han inte knuffade så hårt att en revbensskada kan ha uppstått.

Sent i går kväll lade sverigedemokraterna upp en mer utförlig version av den berörde politikerns syn på vad som hände på sin hemsida som de hänvisar till.

– Jag vet bestämt att jag inte gjort något fel, berättar politikern.

Distriktsordförande Mikael Jansson vill vänta på utgången men har förtroende för den åtalade politikern.

– Naturligtvis avvaktar vi tingsrätten och hör vad de kommer fram till, men jag har ett mycket stort förtroende för politikern och litar fullt på hans berättelse.

Busschauffören kräver 16.000 kronor i skadestånd, för kränkning, sveda och värk samt förlorad arbetsförtjänst under sjufrånvaro.