Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD:s Almqvist kan ha begått brott när han hängde ut vakt

- 06/09/2011, 12:22 -
1 av 4

Fredrik Persson / SCANPIX

2 av 4

Drago Prvulovic / SCANPIX

3 av 4

4 av 4

NYHETER24 AVSLÖJAR: Erik Almqvist publicerade dörrvaktens namn, personuppgifter och skulder på sin Facebooksida.

Dramat fortsätter efter nattklubbsbråket i helgen. SD-politikern Erik Almqvist, som natten till söndagen hamnade i krogslagsmål på stureplansklubben V, kan nu ha brutit mot personuppgiftslagen (PUL).

Som Nyheter24 tidigare skrivit är Almqvist anmäld för våld mot tjänsteman efter bråket.

Nu kan Nyheter24 även avslöja att Almqvists agerande efteråt också kan innehålla ett brott.

I måndags, på arbetstid, valde riksdagsmannen Almqvist nämligen att lägga ut känsliga personuppgifter på den dörrvakt som anmält honom - och som Almqvist motanmält - på Facebook.

Fullständigt namn, personnummer och en kreditupplysning. På måndagen kunde Almqvist facebookvänner därmed ta del av dörrvaktens personuppgifter. Direkt hämtade från ett betalkonto på upplysningssajten Ratsit.

– Jag har bara lagt upp det här för ett begränsat antal vänner. Inte alla, säger Erik Almqvist, till Nyheter24.

"Bara 20-30 personer som tog del av det"

Erik Almqvists hävdar att det bara var ett 20-30 av hans 939 facebookvänner på Facebook som hann se uppgifterna under en timme, innan SD-politikern valde att begränsa åtkomsten ytterligare. Men under den tiden kunde hans vänner ta del av uppgifterna om vakten och även läsa SD-toppens kommentar till bilden:

"SD-hatande vakt som helt omotiverat ger sig på gäster. Fint ekonomiskt track record av att ha drivit 3 företag som samtliga konkat, samt ha 11 betalningsanmärkningar på totalt 160 000 kronor".

Enligt Datainspektionen får man publicera uppgifter utan samtycke - sedan är frågan huruvida det kan anses kränkande eller inte.

– I vissa fall kan man få publicera kränkande uppgifter om det är ett journalistiskt ändamål. Det är lite mer tveksamt om det kan anses vara ett journalistiskt ändamål när man publicerar på Facebook, säger Datainspektionens jurist Jonas Agnvall till Nyheter24 och fortsätter:

– Det som talar emot är att publiceringen sker på Facebook men det beror vad det är för typ av uppgifter. Man får inte gå hur långt som helst, säger Jonas Agnvall, till Nyheter24.

Svårt att definiera privat samtal

Och enligt Datainspektionen är det otroligt svårt att definiera vad som är ett privat samtal då det är beror på hur många som tar del av det. Men Erik Almqvist menar att han har lagen klar för sig.

– Hade jag velat hänga ut honom hade jag skapat ett konto på Flashback eller liknande. Det här har inte på något sätt varit öppet.

Varför valde du att lägga upp de här uppgifterna?

– Det har varit relevant. Jag måste få kunna diskutera det här med mina privata vänner på ett privat forum. Det är bara en handfull personer som tagit del av det här, säger Erik Almqvist, till Nyheter24.