Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skolor får inte övervaka

- 02/10/2008, 11:42 -

Datainspektionen tillåter inte att sju skolor fortsätter med kameraövervakning.

Datainspektionen (DI) tillåter inte att sju skolor fortsätter med kameraövervakning av elever och personal på samma sätt som nu. På Tensta gymnasium får man bara behålla en av 60 kameror.

Besluten blir vägledande för alla Sveriges skolor, skriver DI:s generaldirektör Göran Gräslund i en debattartikel sedan myndigheten inspekterat de sju skolorna och funnit olaglig kameraövervakning där.

De sju skolor som Datainspektionen ger bakläxa är Bromma gymnasium, Franska skolan och Tensta gymnasium i Stockholm. Vidare Tumba gymnasium i Botkyrka, IT-gymnasiet i Kista, Tallbohovskolan i Järfälla samt Frans Suell och Jörgen Kocks gymnasium i Malmö.

För sex av skolorna underkänns användningen av samtliga övervakningskameror under dagtid skoldagar. Den sjunde skolan, Tensta gymnasium, som i dag har ett 60-tal övervakningskameror, får fortsättningsvis endast använda en av kamerorna dagtid. Skolan har haft problem med datorstölder och får därför fortsätta med kameraövervakning av datorförvaringsutrymmena.

TT//Anas González Cruz

Skrivet av: