Jobs blev 56 år
1 av 2
Jobs blev 56 år - Foto: Ng Han Guan / SCANPIX
Apples grundare Steve Jobs gick bort natten till torsdagen.
2 av 2
Apples grundare Steve Jobs gick bort natten till torsdagen. - Foto: Jeff Chiu / SCANPIX

Jobs död kan knäcka Appledominansen

Applegrundaren Steve Jobs gick bort natten till torsdagen. Nu ser andra företag en öppning på marknaden.


Dog i cancer

"Apple har förlorat ett visionärt och kreativt geni och världen har förlorat en otrolig människa. De som hade förmånen att känna och arbeta med Steve har förlorat en nära vän och en inspirerande mentor. Steve lämnar bakom sig ett företag som bara han kunde bygga, och hans anda kommer för alltid vara Apples grund", skrev Apple på sin hemsida under natten till torsdagen.

2004 meddelade Jobs att han drabbats av bukspottskörtelcancer, men han kom tillbaka efter en tids frånvaro från Apple. I augusti i år avgick han dock som vd för Apple efter flera års kamp mot sjukdomen.

Steve Jobs kommer att bli ihågkommen som en av världens mest framstående företagsledare. Apple har länge, under Jobs ledarskap, varit marknadsledande på nya produkter. Hans död kan nu komma att öppna upp för konkurrenter.

– Jag sitter med i många testpaneler av ny teknik, där har jag märkt att det har hänt mycket hos andra leverantörer sedan Jobs hälsa försämrades, säger Pernilla Alexandersson på konsultföretaget Add Gender, till Nyheter24.

Hon menar att det nu finns en öppning för andra tekniska innovatörer på marknaden.

– Det handlar mycket om psyket, att hinna ikapp med produktutveckling och idéer, säger Alexandersson.

Bakslag för Apple

Jobs gick bort efter en tids sjukdom. Som företagsledare var han innovativ och stark. Rykten säger dock att han inte var speciellt ödmjuk. Så trots att bortgången kan bli ett bakslag för Apple så kan den öppna upp för andra medarbetare att träda fram.

– Det kommer att hända en del på grund av det här. Jag tror att Apple tar vara på det positiva och bygger upp en starkare sammanhållning. Det är spännande tider, säger Pernilla.

Starka företagsledare

Företag med starka ledare blir på ett eller annat sätt starkt påverkade när ledaren går bort. Pernilla Alexandersson jämför med IKEA och Ingvar Kamprad.

– Vad kommer att hända med IKEA när Kamprad går bort? Det vet man inte men det kan vara ett sätt att bygga vidare på företagsandan, säger hon.

Alexandersson menar att en stark ledare på ett eller annat sätt hela tiden påverkar företagets anställda. Jobs gick bort dagen efter att Apple lanserat den nya iPhone 4S. Det är oklart hur stor delaktighet Jobs haft i processen.

– De anställda måste ha undrat över och velat veta "vad han ska tycka", säger Alexandersson till Nyheter24.

Hur Apple och dess anställda kommer att påverkas återstår att se.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.