Erik Almqvist till vänster anklagade Petzäll för att ha pressat partiet på pengar. Mattias Karlsson till höger i bild var med vid mötet i Kristianstad där SD förklarade att Petzäll skulle petas.
1 av 3
Erik Almqvist till vänster anklagade Petzäll för att ha pressat partiet på pengar. Mattias Karlsson till höger i bild var med vid mötet i Kristianstad där SD förklarade att Petzäll skulle petas. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jimmie Åkesson var med på mötet i Kristianstad där SD förklarade att de hade läst om knarkrykten på nätet.
2 av 3
Jimmie Åkesson var med på mötet i Kristianstad där SD förklarade att de hade läst om knarkrykten på nätet.
William Petzäll står fast vid att han kommer att slå tillbaka om partiet "far med osanningar."
3 av 3
William Petzäll står fast vid att han kommer att slå tillbaka om partiet "far med osanningar." - Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

EXKLUSIVT: Det hemliga spelet bakom Petzälls petning

Publicerades: 13 Okt 2011, 08:48, Uppdaterades: 10 Apr 2012, 20:52

Jimmie Åkesson petade William Petzäll efter att ha läst knarkrykten skrivna av en kriminell person på Flashback.– Det är extremt oseriöst, säger William Petzäll till Nyheter24.


Turerna kring Petzäll

Natten till söndagen den 6 februari 2011 grips William Petzäll för fylleri i samband med en fest i en lägenhet i Trelleborg.

Enligt polisen ska han ha varit påverkad av både alkohol och tabletter. William Petzäll menar att tabletterna ska ha varit blodtrycksmedicin.

Han väljer därefter att ta en timeout från sitt arbete i riksdagen för att vårdas på ett behandlingshem.

Den 25 mars återvänder William Petzäll till riksdagen och fortsätter med sitt arbete. Under sommaren faller han dock tillbaka till missbruket och efter Almedalsveckan ska ingen inom partiet ha träffat honom menar Erik Almqvist i en intervju med Nyheter24.

Den 26 september väljer William Petzäll att hoppa av partiet men stanna kvar i riksdagen som politisk vilde.

Den 17 oktober omhändertas Petzäll enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

William Petzäll har efter han petades från Sverigedemokraterna hotat med att avslöja allt om SD.

Den 25 oktober skrev någon som hade kapat Petzälls konto på twitter att ledande Sverigedemokrater ligger bakom den nya sajten Avpixlat.

Hackaren fortsatte sedan med att lägga ut hashkoder och mejladresser till kända journalister från Aftonbladet och Expressen.

Den 4 november är William Petzäll återigen en fri man och mer motiverad än någonsin.

Den 15 november skriver William Petzäll om "några klargöranden" på hans nya blogg.

Den 21 mars kommer nyheten om att William Petzäll åtalas för narkotikabrott. Till Nyheter24 säger han att han förnekar brott.

Den 9 maj ställdes William Petzäll inför rätta. Den 14 maj kom domen.

STOCKHOLM. I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättar William Petzäll för första gången om vad som verkligen hände i samband med att han petades från Sverigedemokraterna av självaste Jimmie Åkesson.

Enligt William Petzäll ska Åkesson och SD ha grundat sitt beslut enbart på obekräftade rykten som figurerat på det ökända forumet Flashback.

– De trodde att narkotika hade varit med i bilden. Men det var vid två tillfällen i somras som jag drack mig berusad på öl. De sa att de hade flera källor som de inte ville avslöja men att jag hade tagit knark och att det står på internet, säger William Petzäll till Nyheter24.

SD-toppen Mattias Karlsson, som också var med vid petningen, hälsar via Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen att Petzälls uppgifter om Flashback inte stämmer.

Presschefen hävdar i stället att partiet genom mycket trovärdiga förstahandskällor fick reda på att William Petzäll under sommaren ska ha tagit en överdos och blivit förd med ambulans till sjukhus.

– Ryktena på flashback kom senare i augusti och september vad jag vet. Vi har flera förstahandskällor som säger att han aktivt brukade alkohol och andra substanser. Han hade dessvärre ett utvecklat blandmissbruk, säger Martin Kinnunen till Nyheter24.

Åkesson gick på Flashbacks rykte

William Petzäll fick beskedet om att han skulle petas från partiet på ett möte i Kristianstad. På mötet hävdade Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson att han hade använt narkotika under sommaren och Åkesson ville därmed att Petzäll skulle lämna sin plats i riksdagen.

Men inlägget på Flashback är helt falskt menar den politiske vilden.

– Jag har läst alla rykten om mig på internet och det enda som finns står på Flashback. säger William Petzäll och fortsätter:

– Det fanns ett inlägg på Flashback av en kille som jag känner sedan tidigare. Han är en kriminell person med missbruksproblem och han skrev att jag hade varit hemma hos honom. Jag är ganska övertygad om att han var påverkad när han skrev det.

Vad tycker du att Jimmie Åkesson och SD skulle ha gjort?

– De kanske skulle kollat upp det närmare. Det är extremt oseriöst och de saknar grund för det här.

Petzäll hävdar att han var medveten om att Sverigedemokraterna skulle gå hårt åt honom i media. Men att flera ledande personer inom partiet gick ut och hävdade att han skulle ha tagit "andra grejer" än alkohol var enligt William Petzäll ett slag under bältet.

– Jag var medveten om att de skulle gå hårt åt och det skulle skapa en mediestorm mot mig. Det var en stor besvikelse och jag känner att de inte hade förståelse för beroendeproblematiken. Ett återfall är en naturlig del i själva tillfrisknandet och hade det här kunnat stanna vid några öl hade det varit jättebra.

"Det gör ont när det är en vän som går ut så hårt"

I stället gick SD-toppen Erik Almqvist - en av William Petzälls absolut närmaste vänner enligt honom själv - ut och anklagade honom för att han skulle ha pressat SD på pengar.

– Erik är den jag umgåtts mest med och vi har känt varandra flera år. Det är klart att det gör ont när det är en vän som går ut så hårt.

Efter mötet i Kristianstad fick han ensam gå tillbaka till stationen och sätta sig på tåget. Sedan rasade hela hans värld.

– Det var tack och hej. Det var den värsta resan jag har varit med om. Efter petningen tappade jag all motivation, tidigare var det partiet som motiverade mig men nu kom fruktansvärda känslor upp. Jag fick ett taskigt återfall och det var då jag tog droger. Bland annat opiater och lugnande medel.

William Petzäll berättar att han därefter fick andningsdepression upprepade gånger. Ett medicinskt tillstånd där andningscentrum i hjärnan slås ut och man förlorar förmågan att andas vilket kan leda direkt till döden om man inte får hjälp.

Efter avhoppet hotade du med att skriva en avslöjande bok. Står du fast vid det?

– Det är ingenting jag vill egentligen, men är det så att partiet kommer farande med osanningar i media så måste jag försvara mig och slå tillbaka. Men jag kommer inte föregå dem.

Hur menar du?

– Jag har många personer där som jag har stått nära tidigare. Det känns fult att göra det. Det kommer slå tillbaka på mig också och jag har mig själv att tänka på. Är det så att vi börjar bråka i media så kommer ingen av oss tjäna på det, säger William Petzäll, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
EXKLUSIVT: Petzäll hotar avslöja allt - om SD inte spelar rent
I en exklusiv intervju med Nyheter24 berättar William Petzäll om Erik Almqvists "pengapåhopp", hur han blir kallad för kräk av partikamraten och hur han hoppades på ett bättre stöd från partiet.
Petzäll: "SD-ledningen har läckt"
Förre Sverigedemokraten William Petzäll uppmanade till rent spel efter avhoppet. Men nu säger han till Nyheter24 att SD-ledningen redan läckt hemliga uppgifter om honom.
Petzäll pressar SD på pengar för att lämna riksdagen
William Petzäll får nu massiv kritik av riksdagskollegan Erik Almqvist. Nyheter24 kan nu avslöja att Petzäll uppges kräva att bli utköpt ur riksdagen av partiet.
Nu hånas Petzäll på Facebook
SD-experten Annika Hamrud: "Att angripa en person för att få återfall i sin sjukdom kan av många uppfattas som osmakligt."
SD-toppen nekar till Petzällpåhopp
SD-ledningen vägrar kommentera Facebookattacken mot William Petzäll men internt uppmanas medlemmarna att besinna sig. Christoffer Dulny skrev på Facebook: "Sveket är totalt - lycka till ditt kräk".
Internt SD-bråk blossar upp om Petzäll
NYHETER24 AVSLÖJAR. Riksdagsgruppen skäller på varandra efter uttalanden om Petzäll.
Senaste nytt

Rekordrubin såld i New York

Nytt covidvaccin testas – ska klara mutationer

Ett nytt vaccin mot covid-19 – som kan användas mot muterade virus – testas just nu på människor, enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset.

Sverige inte redo för framtida solcellsavfall

1 timme sedan
Mängden gamla solcellspaneler och vindturbinblad väntas mångdubblas i takt med att solenergi- och vindkraftanläggningar växer. Men Sverige är inte redo att hantera den förväntade mängden av uttjänta solcellspaneler och vindturbinblad i framtiden, slår Riksrevisionen fast i ny rapport.

Nytt åtal mot Donald Trump

2 timmar sedan
USA:s expresident Donald Trump säger att han åtalas i samband med en federal utredning om hur han hanterat hemligstämplade dokument efter sin tid i Vita huset. Justitiedepartementet har inte bekräftat åtalet.

Spökgarn ska städas bort från svenska vatten

2 timmar sedan
På tio platser kring Sveriges kuster ska städinsatser genomföras för att samla in de fiskeredskap som förlorats i sjöar och hav, uppger Havs- och vattenmyndigheten (Hav) i ett pressmeddelande.

Frankrike i chock efter knivdådet

igår 23:24
Läget är fortsatt kritiskt för de fyra barn som attackerades av en man i Annecy. Gärningsmannen har uppehållstillstånd i Sverige, men hade enligt den franske inrikesministern nekats asyl i Frankrike.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.