Mats Odell har tagit hjälp av Ebba Busch och Bengt Germundsson i kampen om partiledarposten.
1 av 2
Mats Odell har tagit hjälp av Ebba Busch och Bengt Germundsson i kampen om partiledarposten. - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Ebba Busch är Sveriges yngsta kommunalråd och var tidigare vice ordförande i ungdomsförbundet KDU.
2 av 2
Ebba Busch är Sveriges yngsta kommunalråd och var tidigare vice ordförande i ungdomsförbundet KDU. - Foto: Björn Wanhatalo/AP/Scanpix

Trion som utmanar Göran Hägglund

Mats Odell rustar inför partiledarstriden med Göran Hägglund. Två av partiets ledande politiska profiler, Ebba Busch och Bengt Germundsson, kandiderar tillsammans med Odell.


Genom att kandidera tillsammans hoppas de tre kunna utmana Göran Hägglund på allvar. Mats Odell kandiderar till partiledare medan Busch och Germundsson vill ta över platserna som förste och andre vice partiordförande, skriver SVT.

Ebba Busch är Sveriges yngsta kommunalråd och har tidigare varit vice ordförande i KDU. Bengt Germundsson är en av partiets allra tyngsta politiker och är kommunalråd i Markaryd där KD fick 44,7 procent av rösterna i valet 2010.

Hittills har de flesta partidistrikten visat sitt stöd för Göran Hägglund. Men med den nya konstellationen hoppas Odell kunna vända trenden.

– Många partidistrikt fattade det här beslutet innan jag ställde upp som kandidat, säger Mats Odell som nu vill ha en öppen process där kandidaterna precis som i Centerpartiet och Vänsterpartiet reser runt i landet och möter de egna medlemmarna, skriver SVT.

Trots att sammanräkningar visar att Hägglund har störst stöd är många distrikt splittrade. I Skåne stödjer man formellt Hägglund men partiuppror har startat mot beslutet.

Av 33 lokalföreningar har 14 protesterat öppet mot beslutet eftersom de säger sig sakna förtroende för Hägglund, skriver SVT.

Kristdemokraterna har dock lång tid kvar att bestämma sig för vem de vill ha som partiledare. Frågan avgörs vid partiets riksting i januari nästa år.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!