Onsdag 4 Aug
Stockholm

Polis våldtog 16-årig flicka - döms till mindre än minimipåföljd

Flickan köpte kokain och cannabis för 3 600 kronor. Pengar som hon fick av polisen.
Flickan köpte kokain och cannabis för 3 600 kronor. Pengar som hon fick av polisen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Han kallade sig "Lena-Lena" - i själva verket heter han Stefan Svensson, är 53 år och har jobbat som polis.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

Enligt åklagaren ska den 53-årige polisen via internetsajten QX kontaktsida för homo-, bi- och transexuella personer tagit kontakt med den 16-åriga flickan. På sajten använde sig den han av sitt alias "Lena-Lena" och lurade den unga flickan att "hon" arbetade som modell i New York.

Flickan, som är öppet lesbisk, bestämde träff med polisen i hans hem i hopp om att få träffa "Lena-Lena". Tillsammans med några kompisar besökte de polisens hem som då ljög och berättade att den påhittade karaktären var i New York på ett modelljobb.

Den 16-åriga flickan har en bakgrund fylld av missbruk och problem. Hon har bland annat suttit på ett behandlingshem som den 53-årige polisen ska ha hjälpt henne att fly från. I utbyte mot en tågbiljett från Vänersborg där behandlingshemmet låg ska polisen krävt att flickan skulle komma hem till honom och ha sex med andra tjejer. Under tiden hon hade sex med andra ville 53-åringen titta på.

Vet du mer om polisen Stefan Svensson även känd som "LenaLena"?

Om du har mer information om polisen Stefan Svensson och vill kontakta Nyheter24 via mejl nyheter@nyheter24.se eller ring +46 8 678 77 00.

Källskydd & meddelarfrihet

Tystnadsplikt, anonymitetsskydd eller källskydd som det också kallas, innebär att alla som vill har rätt att anonymt lämna uppgifter till massmedia. Det är straffbart för den som tagit emot en sådan anonym uppgift att avslöja källan.

/Ehsan Fadakar
Chefredaktör Nyheter24

Läs mer om tystnadspliktJournalistförbundet.

STOCKHOLM. Den 53-årige Stockholmspolisen Stefan Svensson, som kallade sig själv för "Lena-Lena", dömdes på torsdagen till ett års fängelse för bland annat våldtäkt mot en 16-årig flicka. Straffet blev lägre än minimipåföljden som är två år för våldtäkt.

– Det verkar som att tingsrätten har tagit hänsyn till att han förlorar sitt arbete. Det ses som en stor skada, säger Kay Engfeldt, åklagare, till Nyheter24.

Förlorar jobbet - sänkt straff

Förutom våldtäkt döms "Lena-Lena" för köp av sexuell handling av barn, narkotikabrott och vapenbrott. Åklagaren som ännu inte har hunnit läsa igenom domen yrkade på minst tre till fyra års fängelse.

– Förlorar man sitt arbete kan tingsrätten sänka straffet. Polisens ansvarsnämnd har sagt att han kommer få sparken om han fälls, säger han och fortsätter:

– Men det viktigaste här är att flickan får upprättelse och att det går att få rätt mot en polisman.

Enligt domen ska "Lena-Lena" även betala ut skadestånd till flickan på 45 000 kronor jämte ränta på beloppet från den 26 september 2010 till dess betalning sker samt med 15 000 kr jämte ränta från den 1 oktober 2010 till dess betalning sker.

Våldtog flickan hemma i radhuset

Våldtäkten mot den 16-åriga flickan ägde rum den 26 september 2010 i hans radhus. Under våldtäkten var flickan drogpåverkad och hjälplös. Enligt domen ska Stefan Svensson ha utnyttjat detta. Mellan juli och september samma år ska den 53-årige polismannen vid ett flertal tillfällen köpt samlag och oralsex av flickan - detta trots att han visste att hon var under 18 år.

Som ersättning har han betalt hennes resa från ett behandlingshem, där hon vistades, till Stockholm, gett henne pengar, bjudit henne på narkotika, alkohol samt mat och husrum. Under samma tid i radhuset har han även tittat på flickan när hon haft sex med andra kvinnor.

Köpte kokain och cannabis

Enligt åklagaren ska Stefan Svensson under den 26-27 september också ha försökt köpa oralsex vid ett tillfälle och erbjudit personen 200 kronor. Under samma period ska han även ha köpt oralsex av en man och sedan ersatt honom med mat, alkohol och husrum. Stefan Svensson frias dock från båda dessa brott.

Mellan augusti och september 2010 ska "Lena-Lena" ha gett flickan 3 600 kronor för att köpa droger - i form av kokain (4 bollar á 0,5 gram) och cannabis (10 gram). De ska sedan gemensamt ha tagit drogerna i hans radhus tillsammans med ytterligare några personer. Polisen döms även för vapenbrott då han uppsåtligen eller av oaktsamhet med början under 2010 och med avslutning den 2 maj 2011 olovligen innehaft en pistol i sin bostad.

Stefan Svensson har tidigare förnekat samtliga gärningar med undantag för det påstådda vapenbrottet.

Nyheter24 har sökt Stefan Svenssons försvarsadvokat.

Nyheter24 har sökt den 16-åriga flickans målsägarbiträde.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela