Niklas Orrenius om vem som skulle kunna efterträda Åkesson: "Erik Almqvist skulle nog kunna klara jobbet, han är en skicklig debattör och kommunikatör".
1 av 6
Niklas Orrenius om vem som skulle kunna efterträda Åkesson: "Erik Almqvist skulle nog kunna klara jobbet, han är en skicklig debattör och kommunikatör". - Foto: Åsa Wallin
Daniel Poohl: "Det verkar som partiet har lyckats etablera sig på runt 6 procent. Men lyckas inte locka väldigt många nya väljare".
2 av 6
Daniel Poohl: "Det verkar som partiet har lyckats etablera sig på runt 6 procent. Men lyckas inte locka väldigt många nya väljare". - Foto: Expo
3 av 6
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
4 av 6
- Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
5 av 6
- Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Cristoph Andersson: "Med undantag för tungviktare som KG Bergström och ett fåtal andra, så sköter sig media inget vidare".
6 av 6
Cristoph Andersson: "Med undantag för tungviktare som KG Bergström och ett fåtal andra, så sköter sig media inget vidare". - Foto: Privat

SD-experterna: "Åkesson ohotad men de är kronprinsarna"

Nyheter24 ställde sex frågor om Sverigedemokraterna till SD-experterna Daniel Poohl, Niklas Orrenius och Christoph Andersson.


GÖTEBORG. Sverigedemokraternas partistämma, kallad Landsdagarna, hålls i Göteborg under helgen. På stämman tas beslut om en rad olika frågor rörande partiets politik och dess organisation. Nyheter24 har ställt sex frågor om partiet till tre av landets ledande SD-experter.

 

Niklas Orrenius, reporter på Sydsvenskan, har skrivit boken "Jag är inte rabiat. Jag äter pizza." om Sverigedemokraterna och deras ställning i samhället.

Kommer vi få se några utspel likt Kent Ekeroths 2009?

- Nej, jag tror inte att SD attackerar islam och muslimer lika hårt nu. De har pumpat det budskapet stenhårt i flera år - Ekeroths tal, Jimmie Åkessons antimuslimska debattartikel i Aftonbladet, valfilmen med kvinnor i heltäckande slöja. Folk vet redan att SD inte gillar islam och muslimer. Nu kan de prata om annat, som kriminalpolitik. Nu handlar det om att ta nästa steg och locka väljare som tidigare skrämts bort av partiets extrema stämpel.

Hur tycker du medierna har skött sig gällande granskningen av SD under året som gått?

- Helt ok. Journalister lär sig mer och mer om partiet, dess politik och dess företrädare. Det gör att bevakningen blir bättre och mer korrekt. Däremot tycker jag inte att attacken mot Issa Issa (SD), som fick arton knivhugg för att hans partitillhörighets skull, skildrats tillräckligt. Mina kompisar vet inte ens om att attacken inträffat. Det är ett underbetyg. Även min egen tidning Sydsvenskan borde ha skrivit mer om Issa Issa.

Varför verkar de som intervjuar Jimmie Åkesson i teve och radio vara så oförberedda?

- Jimmie Åkesson är en skicklig politiker och man måste veta mycket om honom och partiet för att kunna ställa de rätta frågorna. Kanske har många intervjuare för dåligt med tid eller intresse för att verkligen gräva ner sig i SD. Men det behöver inte vara så svårt egentligen - BBC:s Hardtalk lyckades ju med researchen när de konfronterade Jimmie Åkesson med uttalanden från partikamrater i Trollhättan och Landskrona.

Tror du att SD kommer komma ut från Landsdagarna starkare eller svagare?

- Starkare. Så brukar det vara för politiska partier som håller stämmor. Man träffar partikamrater, pratar politik, fattar beslut om framtiden, äter gott och har trevligt. Det blir som en stor kick-off inför det fortsatta arbetet.

Finns det någon självklar arvtagare till Jimmie Åkesson?

- Han sköter sin uppgift utmärkt och är en stor tillgång. Dessutom är han bara 32 år gammal, så jag tror inte att det är aktuellt med byte. Men Erik Almqvist skulle nog kunna klara jobbet, han är en skicklig debattör och kommunikatör.

Vad tror du är anledningen till att SD växer för varje väljarundersökning?

- Även om svenskar på lång sikt blir allt mer toleranta och positiva till invandring, så finns det fortfarande ganska många som inte håller med om invandringspolitiken som förs. SD har inte gjort bort sig i riksdagen och fortsätter att fånga upp missnöjda väljare. Håkan Juholts kris och regeringens uppgörelse med MP om migrationspolitiken - där reglerna för invandring blir mer generösa - hjälper SD att vinna fler röster.

 

Daniel Poohl, Chefredaktör och ansvarig utgivare Expo.se

Kommer vi få se några utspel likt Kent Ekeroths 2009?

– Vi kommer få se personer klargöra Sverigedemokraternas politik och idéer, precis som Kent Ekeroth gjorde 2009. Däremot är det nog tveksamt om någon så kommer att ge sig på islam så hårt som Kent Ekeroth. Efter terrordåden i Norge har partiets manöverutrymme begränsats, och man vill inte riskera att låta för extrema i frågan om islam.

Hur tycker du medierna har skött sig gällande granskningen av SD under året som gått?

Det är svårt att tala om medier generellt. Men ett övergripande drag är att medier i större grad fokusera på hur de andra partierna förhåller sig till SD än hur Sverigedemokraterna själva har agerat.

Varför verkar de som intervjuar Jimmie Åkesson i teve och radio vara så oförberedda?

Jag tror inte att de är oförberedda. Däremot finns det en brist på kunskap som gör att man inte alltid ställer de frågor som många gånger vore relevanta och intressanta.

Tror du att SD kommer komma ut från Landsdagarna starkare eller svagare?


Jag tror att de kommer att komma ut starkare, det finns en intern kritik mot toppstyre men den kommer att överskuggas av det faktum att partiet har medvind i opinionen.

Finns det någon självklar arvtagare till Jimmie Åkesson?

– Nej. Kritiken mot ledningen handlar inte om Jimmie Åkesson. Han är just nu helt ohotad och har lyckats skapa en bild av partiet som sansat och dugligt.

Vad tror du är anledningen till att SD växer för varje väljarundersökning?

– För det först växer de inte hela tiden. Det verkar däremot som partiet har lyckats etablera sig på runt 6 procent. Men lyckas inte locka väldigt många nya väljare, men å andra sidan tycks man inte göra sin väljare från valet besvikna. Möjligen kommer partiet under den kommande tiden kunna vinna nya sympatisörer som tröttnat på kaoset i Socialdemokraterna. Det understryker en viktigt sak när det gäller SD. Det är ofta inte partiets egna agerande som påverkar partiets popularitet, utan hur de andra partierna eller media förhåller sig till SD.

 

Christoph Andersson, Författare till "Från gatan in i parlamenten - om extremhögerns väg mot politisk makt".

Kommer vi få se några utspel likt Kent Ekeroths 2009?

– Det kan mycket väl hända, såvida inte Åkesson och andra lyckas tygla Ekeroth. Hörde honom på ett antiislammöte i tyska Gelsenkirchen i mars 2010. Han påstod att Malmös muslimska befolkning jagade Malmös judiska befolkning ut ur stan. Visserligen har det förekommit allvarliga attacker mot judar i Malmö, men ingen fördrivning, som Kent Ekeroth ville få det att låta. Även om utsagan inte är sann, så har det stärkt hans position bland populistpartier ute i Europa - som FPÖ, Vlaams Belang och tyska PRO-rörelsen. Där ses han som en långt viktigare person än Åkesson.

Hur tycker du medierna har skött sig gällande granskningen av SD under året som gått?

– Med undantag för tungviktare som KG Bergström och ett fåtal andra, så sköter sig media inget vidare. Dels läser journalister inte på tillräckligt, dels går de inte på SD-möten när tillfälle faktiskt bjuds. Ett exempel: Själv var jag och en reporter från Smålands Folkblad de enda journalisterna på ungdomsförbundets kongress i Jönköping, en lördag i september. Jag var där för P1:s dokumentärredaktion och gjorde många högintressanta observationer och intervjuer. Journalister från Jönköpings-Posten, SR P4, regionala SVT samt TV4 och riksmedia lyste emellertid med sin frånvaro. Däremot lade både JP pch P4 ner mycken kraft på ren händelsejournalistik, typ hur polisen skulle hålla AFA i schack. Men när det gäller den politiska rapporteringen från SDU-kongressen, så svek flera medieföretag sina uppdrag.  

Varför verkar de som intervjuar Jimmie Åkesson i teve och radio vara så oförberedda?

– Det skulle jag också vilja veta. Man går inte oförberedd till en sån intervju, inte heller till högerextrema eller högerpopulistiska möten.

Tror du att SD kommer komma ut från Landsdagarna starkare eller svagare?

– Förmodligen starkare på grund av att media inte riktigt vet hur man ska hantera frågan, än mindre hur den mer radikala extremhögern ska behandlas. Ett av de värre exemplen var när kollegorna på P1:s Studio ett, mer eller mindre okritiskt, lät Svenskarnas parti, före detta NSF, presentera sin politik. I dag finns det inslaget på Youtube, illustrerat med en naziliknande symbol. Studio ett har bidragit till att stärka de svenska nynazisternas politiska självförtroende, oavsett om de kallar sig SvP eller något annat. Frågan är om SD kommer lyckas ta några liknande mediatroféer i helgen.

Finns det någon självklar arvtagare till Jimmie Åkesson?

– Ja, kanske ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand, men först om några år. Han gjorde sig ju redan ett namn under fredagen genom att utmana Åkesson och kräva demokratiska arbetsformer i partiet, vad gäller det nya social-konservativa programmet. Frågan är bara om det är ett spel för gallerierna. SDU-kongressen i Jönköping var nämligen lika hårt regisserad som SD-kongressen i Göteborg. Där fanns inte heller så mycket utrymme för normala demokratiska arbetsformer. Kort sagt: Kasselstrands utspel igår hade kunnat leda till en mängd bra frågor, utifrån vad som hänt i Jönköping. Men dit hade ju inte journalisterna orkat åka. Annars är säkert Kent Ekeroth mycket sugen på uppdraget att efterträda Åkesson. Ifall valet skulle falla på honom vore det nog slut med ökat opinionsstöd för SD. Vem vill rösta på ett parti, vars ledare nästan alltid uppträder aggressivt, arrogant och överlägset - och förvanskar fakta, som i Gelsenkirchen?

Vad tror du är anledningen till att SD växer för varje väljarundersökning?

– Därför att vi lever i en brytningstid med växande ekonomiska problem och fördjupade inkomstklyftor, jämte hårdare kamp om jobben - även skitjobben längst ner i samhället. Det skapar utrymme för partier som SD. Allra helst när Juholtkrisen fått socialdemokraterna att krackelera. Under Mona Sahlin var s-partiet en reell till motkraft SD. Så är det inte längre idag. Juholt vill ju inte ens markera mot SD i en tevesänd partiledardebatt. Som skäl klagar han på sin fysiska placering i studion, i närheten av SD. Samma sak gör Vänsterpartiet. Men placeringen påverkar ju inte möjligheten att ta debatten med SD.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!