Måndag 2 Aug
Stockholm

"Stark påfrestning att vänta"

Claes Borgström hoppades på en snabb process med rättegång i januari. Så blir nu inte fallet.
1 av 2
Claes Borgström hoppades på en snabb process med rättegång i januari. Så blir nu inte fallet. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
Julian Assange greps i Storbritannien i december i fjol. På måndagen
2 av 2
Julian Assange greps i Storbritannien i december i fjol. På måndagen. Foto: Lefteris Pitarakis/Ap

Målsägarbiträdet Claes Borgström hoppades på en snabb process men Julian Assange fick prövningstillstånd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Detta har hänt

- I augusti 2010 besöker Assange Sverige för att presentera ett avslöjande från Wikileaks. Han anhålls då i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Anhållandet hävdes dock ett knappt dygn senare.

- 1 september 2010: Förundersökningen återupptas.

- 18 oktober 2010: Häktas i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

- 7 december 2010: Grips av brittisk polis efter att ha överlämnat sig själv.

- 16 december 2010: Släpps fri mot borgen.

- 24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att han ska utelämnas till Sverige.

- 2 november 2011: High Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter att han överklagat.

– 5 december 2011: Julian Assange överklagar dom om utlämning till Sverige.

- 1-2 februari 2012: Förhandlingar i högsta domstolen om utlämningen.

STOCKHOLM/LONDON. På måndagen fick Wikileaksgrundaren Julian Assange prövningstillstånd i Storbritanniens högsta domstol (High court), uppger SVT:s Rapport. Och nu dröjer det ytterligare innan han kan komma att överlämnas till Sverige. När Nyheter24 fick tag på målsägarebiträdet - Claes Borgström - tidigare på förmiddagen hoppades han på andra besked.

– Naturligtvis är det väldigt viktigt. Det har gått över ett år sedan det här hände och det är en stark påfrestning att vänta. Jag hoppas att överlämnandet sker ganska snart och att vi får ett avgörande, säger Claes Borgström, till Nyheter24.

Advokaten företräder de två kvinnorna som påstår att Julian Assange ska ha förgripit sig sexuellt på dem under ett Sverigebesök sommaren 2010. Sedan november i fjol är Julian Assange häktad i sin frånvaro och i december greps han i Storbritannien med stöd av en europeisk arresteringsorder. Om wikileaksgrundarens överklagan om utlämning till Sverige hade avslagits kunde det troligtvis blivit en snabb process med en rättegång redan i januari 2012. Men så blir inte fallet.

Claes Borgström vill inte berätta om hur hans klienter mår exakt men avslöjar ändå att det är väntan som är psykiskt jobbig.

– Jag vill inte säga mycket mer om det men det kan var och en förstå att det är jobbigt att behöva vänta. Blir han åtalad eller inte? Det är problematiken, annars finns det aldrig en möjlighet att gå vidare. Det är väldigt angeläget att det här blir avgjort snart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela