Förslaget får medhåll av FP:s Maria Lundqvist Brömster som har hört mycket gott om hur det fungerat i Malå kommun.
1 av 2
Förslaget får medhåll av FP:s Maria Lundqvist Brömster som har hört mycket gott om hur det fungerat i Malå kommun. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Kristdemokraterna vill "minska trycket på förskolan och ge barnen kortare arbetsdagar".
2 av 2
Kristdemokraterna vill "minska trycket på förskolan och ge barnen kortare arbetsdagar". - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

KD vill ha stämpelklocka på förskolan - sågas av forskare

Kristdemokraterna vill att föräldrar ska checka in och ut sina barn på förskolan så att det kostar mer om de är där längre. Förslaget får kritik från forskare - och lite oväntat medhåll från Folkpartiet.


Här har det redan införts

Kommuner med "nuddisar":

Malå
Bjurholm

Kommuner där det är "på gång":

Vilhelmina
Storuman
Umeå
Norsjö
Sorsele

SVERIGE. Det ska löna sig att hämta tidigt på dagis. Det är slutsatsen när Kristdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp presenterar ett nytt förslag på SvD Brännpunkt på onsdagen.

Förskolorna ska utrustas med ett slags stämpelklockor så att föräldrar kan checka in och ut sina barn när de lämnar respektive hämtar dem.

"Det är rimligt att man betalar i relation till hur mycket barnomsorg man nyttjar. Om det lönar sig att hämta tidigt är det sannolikt fler som gör det, vilket kan minska trycket på förskolan och ge barnen kortare arbetsdagar", skriver dem.

Pedagogikprofessorn Sonja Sheridan, verksam vid Göteborgs universitet, tror dock att ett sådant system i stället kan vara till skada för barnen.

– Föräldrar kan nog dra sig för att göra andra ärenden innan de hämtar barnen. Då kan man fråga sig: vad är bäst? Att barnen är kvar och leker på förskolan en timme till eller att de följer med och handlar eller något varje dag?, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Om man ser det som en plats för barn att utvecklas på är det självklart bra om de är där mer.

Folkpartistiskt stöd till förslaget

"Stämpelklocka", eller så kallade "nuddisar" som det kallas, på förskolorna har redan införts i ett par svenska kommuner och ska införas i en handfull ytterligare. Nu vill KD se det på nationell basis.

De får - något överraskande - medhåll från Folkpartiet, som tidigare varit kritiska mot den kristdemokratiska familjepolitiken. Exempelvis i frågan om vårdnadsbidraget.

– Av de erfarenheter som jag har från lokal nivå i Malå (en av kommunerna där det införts, reds. anm.) så har det lyckats väldigt bra, säger Maria Lundqvist Brömster (FP), riksdagsledamot och ersättare i socialutskottet, till Nyheter24.

Hon tror inte att det kan leda till att föräldrar stressas till att hämta ut sina barn tidigare.

– Jag tror snarare att man får en klar bild själv. Det handlar mer om att man får en väldigt bra flexibilitet, säger Lundqvist Brömster.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.