- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Nu tar Jämtin över Socialdemokraterna

Partisekreteraren Carin Jämtin tar tillfälligt över som ledare efter Håkan Juholt.– Jag går in och tillfälligt hjälper till, säger hon.


Jämtin om partiets krisartade situation

"Den period som vi socialdemokrater går igenom nu är den värsta krisen i partiets moderna historia. Det är en förtroendekris, där stödet för partiet har minskat kraftigt. Men den är också en kris inom partiet, där många medlemmar upplever att det har varit oerhört tufft att vara socialdemokrat de senaste månaderna. När jag talar med partikamrater möts jag av sorg, vilsenhet och frustration. Men också en ilska över att vi inte kommer ut med våra politiska förslag.

Ordning måste nu återskapas, så att vi kan fortsätta det viktiga arbetet med att opinionsbilda för våra idéer. Men detta arbete måste göras med insikten att det inte finns några enkla lösningar. Det krävs ett strukturerat, långsiktigt och hårt arbete för att vi ska kunna bli det parti vi vill vara".

Socialdemokraternas presskonferens i dag meddelade partisekreteraren Carin Jämtin att det är hon som tills vidare tar över rollen som ledare för Socialdemokraterna. Men hon poängterade att hon inte är någon ny partiledare.

Om Håkan Juholts avgång sade hon:

– Det är hans beslut och det har mognat hos honom. Vi hade förtroende för honom i går, det sa vi och det skulle jag inte ha sagt annars, sade Jämtin som respekterar Juholts beslut, men menar att S måste gå vidare nu.

Jämtin sade vidare att partiet är i en helt unik situation och att det inte finns några stadgereglerade skrivningar för hur S ska hantera den. Hon kunde heller inte säga hur lång tid det kommer att ta att välja en ny partiledare.

– VU kommer att förbereda partistyrelsesammanträden och förslag på hur man tar fram en partiordförande. Jag kommer inte spekulera i hur en sådan process blir, säger Carin Jämtin.

På frågan om Håkan Juholts avgång var väntad i S-ledningen svarade hon att det inte var självklart.

– Oavsett vad man tyckte i ledarskapsfrågan så känner alla socialdemokrater sorg i dag. Vårt parti är i en tid av kris. Vi har svårt att formulera oss tillsammans, sade hon.

Det är oklart hur lång tid det kommer att ta för partiet att utse näste partiledare.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.