Tisdag 20 Apr
Stockholm

Juholt lämnar med en käftsmäll på Reinfeldt

Håkan Juholt vill inte berätta vem han tror tar över partiet.
1 av 3
Håkan Juholt vill inte berätta vem han tror tar över partiet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Många hävdar att pressen från media var för stor.
2 av 3
Många hävdar att pressen från media var för stor. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Juholt under pressträffen där han meddelade sin avgång.
3 av 3
Juholt under pressträffen där han meddelade sin avgång. Foto: Patric Söderström/SCANPIX

Attacken mot Reinfeldt - och de tre saker Håkan Juholt ångrar allra mest.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"VU avsatte inte mig"

Enligt Håkan Juholt ställdes det inga krav om att han skulle avgå. I alla fall inte från det verkställande utskottet. Han menar att VU varken väljer eller avsätter partiledare. Under mötet som ledde fram till hans avgång resonerade de om hur sossarna skulle återvinna förtroendet.

Han vill däremot inte svara på vad enskilda ledamöter  sa under mötet.

Juholt hävdar i stället att alla kände samma gemensamma ansvar där det inte är "som ett gladiatorspel där man ger tummen upp eller tummen ner."

OSKARSHAMN. Håkan Juholt avgick för att han inte längre trodde att han kunde återvinna allmänhetens breda stöd. Men när han väl skulle förmedla sin avgång drog han med hela journalistkåren ner till sin hemstad Oskarshamn, för att han tyckte "det var roligt".

I en exklusiv intervju med Östran totalsågar han sig själv och sitt partiledarskap. Från favoritfåtöljen, med Monty Python på i bakgrunden, berättar han vad han ångrar allra mest.

– Jag känner frustration över att när regeringen är så under­måligt dålig, när Fredrik Reinfeldt är så blek och uppblåst, att jag inte förmår prestera ännu bättre och lyfta partiet. Det känner jag stor frustration över. Motståndaren är så svag och dålig att detta borde vara en gyllene tid för Social­demokraterna. Att jag då inte kan lyfta partiet är den stora frustrationen. Och det är också det som ledde fram till det här beslutet att avgå, säger Håkan Juholt till Östran.

"Tre saker Juholt ångrar mest"

Under sina 302 dagar som partiledare är det tre saker han ångrar allra mest. Det första är höstens kris och att han började forma sitt lag försent. Och en del av hans uppmärksammade tavlor beror just på att stabiliteten inte fanns runt omkring honom, hävdar Juholt.

Den andra saken han ångrar är han försvarade det gemensamma beslutet att inte ta debatten i SVT när Socialdemokraterna placerades med Sverigedemokraterna. En debatt han hade längtat efter då han anser att det är hans starkaste gren.

– Jag hade njutit av en tevedebatt med Fredrik Reinfeldt. Det blev till slut så att det bara var jag som försvarade tre partiers beslut att inte debattera. Jag som längtat efter debatten. Det blev absurt, säger han till Östran.

"Hyresavin var en nyhet vi hade i tre veckor"

Den tredje är frustrationen över det som startade drevet mot honom - "hyresavin".

– Jag känner också en frustration över att denna hyresavi som startade allt, fanns hos mig och på vårt kansli i tre veckor. Den blev bara liggande där. Vi funderade på vad vi skulle göra med den. Vi skickade mejl till riksdags­förvaltningen och fick inga svar. Jag ångrar att vi, eller jag, inte bara tog avin och hissen ner till den ansvarige och sa ”lös upp­giften”. Tiden bara gick tills det på något sätt kom upp i Afton­bladet. Det var faktiskt en nyhet som vi själva hade i tre veckor innan tidningarna fick den, säger han till Östran.

Men trots missarna var det ingen som ställde kravet ”Håkan, du ska avgå” - på det verkställande utskottets två dagar långa möte, hävdar han.

Håkan Juholt kommer nu att fortsätta sitt arbete som riksdagsledamot. Men vem som ska ta över efter honom som partiledare vill han inte spekulera i.

Kommentera
Kopiera länk
Dela