Stockholm

SD petade pressekreteraren efter internbråk om Palestina

Sverigedemokraten William Hahne har petats från sin tidigare roll som pressekreterare.
1 av 4
Sverigedemokraten William Hahne har petats från sin tidigare roll som pressekreterare. Foto: ROBBAN ANDERSSON / XP / SCANPIX
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s partisekreterare Björn Söder tillhör "de fyras gäng".
2 av 4
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s partisekreterare Björn Söder tillhör "de fyras gäng". Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Gustav Kasselstrand
3 av 4
Gustav Kasselstrand. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
William Hahne hävdar att bråket är en "intern uppgörelse".
4 av 4
William Hahne hävdar att bråket är en "intern uppgörelse". Foto: Montage Scanpix

NYHETER24 AVSLÖJAR. Sverigedemokraternas högsta ledning ansåg att William Hahnes debattartikel om Israel-Palestina-frågan var ett stort klavertramp.


Läs mer
Presschefens svar

Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen har valt att svara på Nyheter24:s frågor i mejl.

"Hur partiet väljer att organisera riksdagskansliet samt hur enskilda tjänstemäns anställningsförhållande ser ut är en intern angelägenhet och ingenting som vi har anledning att kommunicera med media. Men det kan för sakens skulle ändå påpekas att presstjänstens sammansättning inte har något med någon debattartikel att göra. Anledningen till att det nu finns en presskontakt färre än tidigare beror på att antalet presskontakter har anpassats efter behovet."

Här är frågorna vi ställde:

Finns det något missnöje mot William Hahne?

Varför petades han från rollen som pressekreterare?

Varför är Israel-Palestina-frågan så laddad?

Är det en stötesten i utrikespolitiken?

Anser ni att ni har högt i tak inom partiet? Får man ha andra åsikter än den officiella linjen?

STOCKHOLM. SDU-toppen William Hahne har petats från rollen som pressekreterare för Sverigedemokraterna. Enligt källor med mycket god insyn i partiet beror detta på att han tillsammans med nära vännen, tillika Sverigedemokraternas ungdomsförbundsordförande, Gustav Kasselstrand - så sent som i november förra året gick emot SD:s linje i Israel-Palestina-frågan.

Men när Nyheter24 frågar William Hahne ger han först ett annat svar på varför han petats.

– Det har att göra med att jag skulle lägga mer tid på ungdomsförbundet, säger Hahne till Nyheter24.

"Detta är en intern angelägenhet"

När Nyheter24 konfronterar honom med uppgifterna om att han ska ha petats av partiledningen efter ett internbråk om ställningstagandet i den känsliga Palestinafrågan slänger William Hahne omedelbart på luren mitt i en fråga.

Vid ett flertal tillfällen försöker Nyheter24 sedan nå William Hahne utan att lyckas. I stället väljer han att kommentera bråket i ett sms:

– Detta är en intern angelägenhet som jag inte har för avsikt att kommentera. Jag tillhör SDU i första hand, skriver William Hahne till Nyheter24.

Bakgrunden till petningen är alltså den debattartikel i Aftonbladet där ungdomsförbundet gick hårt åt SD:s "nej" till att erkänna en palestinsk stat. SDU tyckte beslutet var felaktigt och krävde att partiet omprövar sin hållning.

Debattartikeln - ett klavertramp

Artikeln var ett för stort "klavertramp" och fick SD:s högsta ledning att agera med kraft. Enligt uppgifter ska både William Hanhe och Gustav Kasselstrand fått en rejäl tillsägning av SD:s verkställande utskott.

Men inte heller Kasselstrand är särskild pratglad och vill inte kommentera de interna konflikterna.

– Jag pratar inte med skvallerbloggar men du: "lycka till", säger Gustav Kasselstrand till Nyheter24 innan han lägger på luren.

Men historien slutar inte där. Enligt säkra källor ska William Hahne under ett partistyrelsemöte tagit mycket illa vid sig och pressats till tårar av kritiken från den högsta partiledningen.

Efter debattartikeln har partiledningen formulerat en officiell skrivelse till SDU-styrelsen med kritiska synpunkter på artikeln och agerandet. Enligt uppgifter ska det även finnas långtgående planer, från den innersta kretsen - även kallad "de fyras gäng" - med Jimmie Åkesson, Richard Jomshof, Björn Söder och Mattias Karlsson, på att försöka avsätta Gustav Kasselstrand. Förutom ordförande för SDU är han även politisk sekreterare i riksdagen - ett jobb som han än så länge fortfarande har kvar.

Lierade sig med "Bunkerfalangen"

Det är även sedan tidigare känt att Kasselstrand har lierat sig med partiets göteborgsfraktion, även kallad "bunkerfalangen", med före detta partiledaren Mikael Jansson i spetsen. Lagom till Sverigedemokraternas landsdagar i slutet på november förra året gick bland annat Kasselstrand ut och kritiserade det nya principprogrammet där man stred om formuleringen "socialkonservativt" parti, i stället för ett nationalistiskt. Detta ska enligt Nyheter24:s källor väckt mycket ont blod.

I samband med landsdagarna valde dock SD-toppen Mattias Karlsson att tona ner kritiken.

– Jag tycker att konflikt är ett skarpt ord i sammanhanget. Det finns en meningsskiljaktighet i den här frågan, men om man skall döma av de remissvar som kommit in, så är det en klar minoritet som tycker att frågan är av stor vikt, sa SD-toppen Mattias Karlsson till Nyheter24.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.