Stefan Löfven presenterades på torsdagen som föreslagen ny partiledare för Socialdemokraterna. Kan han lyfta dem till nästa undersökning?
1 av 3
Stefan Löfven presenterades på torsdagen som föreslagen ny partiledare för Socialdemokraterna. Kan han lyfta dem till nästa undersökning? - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans moderater står sig fortsatt starka i opinionen.
2 av 3
Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans moderater står sig fortsatt starka i opinionen. - Foto: Conny Sillén / SCANPIX
Det pekar uppåt för Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Frågan är om det beror på honom eller på Socialdemokraternas kris.
3 av 3
Det pekar uppåt för Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt. Frågan är om det beror på honom eller på Socialdemokraternas kris. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Sjöstedteffekt hos V - men avståndet mellan blocken består

Valet av Jonas Sjöstedt eller Socialdemokraternas kris - oavsett varför går vänstern starkt framåt i ny mätning.


Hela undersökningen

Moderaterna 35,7 procent
Kristdemokraterna 3,1 procent
Folkpartiet 5,8 procent
Centerpartiet 4,6 procent

Miljöpartiet 10,7 procent
Socialdemokraterna 23,7 procent
Vänsterpartiet 9,6 procent

Sverigedemokraterna 5,8 procent

Undersökningen genomfördes mellan den 9 och 25 januari och 2 141 personer tillfrågades.

STOCKHOLM. Ett allt starkare vänsterparti men ännu en bra bit mellan Alliansen och den rödgröna oppositionen. Det är slutsatsen att dra efter DN/Ipsos mätning som presenteras i Dagens Nyheter på fredagen.

Undersökningen har gjorts efter att Jonas Sjöstedt valdes till ny partiledare för Vänsterpartiet. De går fram med 3,3 procentenheter till 9,6 procent, det största stödet sedan september 2004.

Samtidigt kan Socialdemokraternas kris mycket väl ha bidragit till V:s framgång. S, som på torsdagen meddelade att Stefan Löfven blir ny partiledare, noterar rekordlåga 23,7 procent.

Även om gapet mellan blocken minskat något skiljer det ännu 5 procentenheter till regeringens fördel. Moderaterna ligger kvar på höga 35,7 procent.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!