Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Trots attackerna - sossarna glömmer säkerheten

- 28/01/2012, 16:14 -
Stefan Löfven tillsammans med Ingvar Carlsson på Fotografiska.
1 av 4

Stefan Löfven tillsammans med Ingvar Carlsson på Fotografiska.

Jonas Ekströmer / SCANPIX

Håkan Juholt, Ingvar Carlsson, Carin Jämtin, Stefan Löfven och Göran Persson på plats på främre raden när nya partiledaren skulle utses.
2 av 4

Håkan Juholt, Ingvar Carlsson, Carin Jämtin, Stefan Löfven och Göran Persson på plats på främre raden när nya partiledaren skulle utses.

Anders Wiklund / SCANPIX

Vem kontrollerade säkerheten kring före detta partiledarna?
3 av 4

Vem kontrollerade säkerheten kring före detta partiledarna?

Bertil Ericson / SCANPIX

Reportern - som ingen kontrollerade - råkade själv gå rakt in i Göran Persson.
4 av 4

Reportern - som ingen kontrollerade - råkade själv gå rakt in i Göran Persson.

Anders Wiklund / SCANPIX

På fredagen utsågs Stefan Löfven till ny partiledare för Socialdemokraterna. På plats fanns två före detta statsministrar, en partiledare och hela partistyrelsen - men ingen kontrollerade vem som kom och gick.

Ingvar Carlsson, Göran Persson och Håkan Juholt fanns på plats tillsammans med hela socialdemokratiska partitoppen när Stefan Löfven utsågs till ny partiledare på fredagen.

Innan presskonferensen på Fotografiska i Stockholm fick Nyheter24 beskedet att ackreditering behövdes och att pressleg skulle medtas "eftersom det är ett större säkerhetspådrag".

Väl på plats så knallade Nyheter24:s reporter rakt in. Samma reporter råkade gå in i Göran Persson för att slutligen hamna bland socialdemokratiska kanslimedlemmar för att lyssna på Carin Jämtin och Stefan Löfven. Men ingen polis syntes till. Det var ingen som kontrollerade vem som kom och gick. Hur kan det komma sig?

Socialdemokraterna är det parti som under senaste åren blivit allra mest utsatta för tragedier med dödlig utgång. En mördad statsminister, en utrikesminister och så kollegorna i terrorattacken i Norge.

– Man glömmer säkerhetsaspekterna när det är stora händelser på gång, säger Tommy Lindström, före detta polismästare, till Nyheter24.

Från socialdemokraterna låter säkerhetsansvarig Ola Nilsson hälsa att de inte kommenterar sina säkerhetsrutiner.

SÄPO på plats

Stefan Löfven och de andra topparna hade SÄPO på plats som personliga beskyddare, men ingenstans syntes spår av uniformerade poliser.

– Du hade inte reagerat lika starkt om du sett att det även fanns uniformerade poliser på plats. Samma sak med gärningsmännen, de blir avskräckta om det är ett säkerhetspådrag, säger Lindström.

Han förklarar att SÄPO säkert gjort en riskbedömning innan och att det troligen fanns "dolda ögon" på plats, men menar fortfarande att det finns ett säkerhetsproblem.

– Man måste vara medveten om att det händer saker och ting i världen, därför måste man stärka upp med uniformerade poliser, säger han och fortsätter:

– Från polisens håll så har vi diskuterat det här flera gånger, just med säkerhetsriskerna.

Han förklarar att det är extra problematiskt med Socialdemokraterna, eftersom det "gungat lite kring dem på sistone". Lindström förklarar som så att det kan finnas en dold hotbild mot partiet om det visar sig att de börjar stiga i opinionsmätningarna.

– Det kan väcka aggressioner hos extremhögern och extremvänstern, om Allianspartierna och Socialdemokraterna bli starka. Då sjunker vänstern och högern och det kan bli lite kritiskt för människor med extrema åsikter. Det borde sossarna ha i åtanke.