Polis: Det känns som man har tur

Polisbefäl: Det är ju lätt att man kommer försent när man ska åka tio mil.


SÄLEN. Tidigt i morse hotade en trebarnsfar i Dalarna med att ta livet av både sig och sina barn. Den 50-åriga mannen hann skada ett av sina tre barn. På grund av resursbrist fick polisen i Dalarna ringa och väcka sina patruller i Mora och Falun som fick åka tio mil i halt väglag innan de nådde fram till Sälen.

Anledningen är att det inte finns poliser som är stationerade i Sälen vid den tidpunkten. Enligt Sören Sandell, länsvakthavande befäl i Dalarna, utgör det en fara att det inte går att planera så att man det finns dygnstäckning där uppe.

– Det går ofta bra, men det känns som att man har tur. Å andra sidan är det svårt att leda verksamheten när man inte har patruller i den omfattingen som man önskar, säger Sören Sandell till Nyheter24.

Hur menar du med tur?

– Det är ju lätt att man kommer försent när man ska åka tio mil. Sälen är en medelstor svensk stad befolkningsmässigt och det är väldigt mycket alkohol som konsumeras. Därför är platsens polisstationering extra viktig, säger Sören.

Varför finns det inte fler poliser där då?

– Det finns bara sju polisbilar i Dalarnas län, plus några krimmare. Man har alltså inte mer att spela med. Det hade varit mycket lättare att leda verksamheten om det fanns fler att skicka ut, säger Sören Sandell till Nyheter24.

Mellan 1994 och 2005 lades över 100 polisstationer ned i Sverige. Så många som 78 av de 106 stationerna lades ned efter år 2000, skriver SVT.

För att kunna behålla så många civilanställda medarbetare som möjligt har Polismyndigheten i Dalarna bestämt sig för att minska bland annat sina lokalkostnader, skriver Stefan Dangardt från Polismyndigheten Dalarna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.