FRA-debatten lyckades samla många i Stockholm och i resten av Sverige för att demonstrera. Det återstår att se om protesterna mot Acta får samma genomslag.
1 av 3
FRA-debatten lyckades samla många i Stockholm och i resten av Sverige för att demonstrera. Det återstår att se om protesterna mot Acta får samma genomslag. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Guy Fawkes-masken, som blivit symbol för det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous. Hur många sådana ses på Sergels torg på lördagen?
2 av 3
Guy Fawkes-masken, som blivit symbol för det mycket löst sammansatta hackerkollektivet Anonymous. Hur många sådana ses på Sergels torg på lördagen? - Foto: ALIK KEPLICZ / AP
I Polen har protesterna mot Acta blivit både stora och våldsamma. På Facebookeventet uppmanar initiativtagarna alla deltagare till att hålla sig lugna och inte bruka något våld.
3 av 3
I Polen har protesterna mot Acta blivit både stora och våldsamma. På Facebookeventet uppmanar initiativtagarna alla deltagare till att hålla sig lugna och inte bruka något våld. - Foto: ALIK KEPLICZ / AP

Därför demonstrerar de mot Acta-avtalet på lördag

Vad som började som en grej mellan två kompisar är nu ett Facebookevent med 9 000 potentiella anti-Acta-demonstranter.


"Beslutsfattarna fattar inte"

Nyheter24:s Björn Ehrnberg, som bloggat om den senaste tidens uppmärksammade avtal och lagar som väntas slå hårt mot nätet, reagerade starkt på regeringens kommentarer om vad Acta kommer att innebära.

"Det är skrämmande läsning. För vad som uppenbarar sig är det vi många sedan tidigare misstänkt. Nämligen att beslutsfattarna inte alls fattar vad de sysslar med", skriver han.

Läs hela blogginlägget här.

STOCKHOLM. På lördagen kommer det att anordnas demonstrationer i Sverige mot handelsavtalet Acta som har inlett sin väg mot att ratificeras och träda i kraft.

Avtalet, som av många befaras leda till massiva inskränkningar i yttrandefrihet och integritet på nätet, har symboliskt skrivits på av EU:s medlemsländer men måste också gå igenom i parlamenten.

I Stockholm hoppas Marcus Undin, en av skaparna bakom Facebookeventet "Vakna Sverige! Stå upp för er frihet! NEJ till ACTA/SOPA/PIPA!", på att nå över 10 000 deltagare på Sergels torg. Men det var inte så det började.

– Vi kommer alla i samhället påverkas av denna lag och vi har inte sett någonting tidigare, så vi tyckte det var dags att någon tog initiativet, Adam (den andra initiativtagaren, reds. anm) ringde mig den dag då Sverige skrivit på förslaget och sa "vi drar in till Plattan nu och demonstrerar, du och jag.", säger Undin till Nyheter24.

Talare från Vänsterpartiet och Miljöpartiet

På torsdagsmorgonen är det nästan 9 000 personer som svarat att de ska komma och deltagarlistan växer stadigt. Allt medan förväntningarna och intresset växt har initiativtagarna behövt hjälp utifrån. Piratpartiet har hjälpt till med att arrangera demonstrationen och det kommer att vara talare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Occupy Stockholm på plats.

– Men vi vill vara väldigt klara med att detta är helt politiskt oberoende och att vi enbart fått hjälp med att arrangera. Piratpartiet och dom andra partierna har inte någonting med demonstrationen att göra mer än att dom är emot Acta, säger Marcus Undin.

"Visa att det finns folk som faktiskt bryr sig"

Det de vill förmedla med demonstrationen är dels att värna rätten att vara anonym på nätet men också att upplysa den svenska befolkningen om Acta och dess innebörder.

– Och att visa regeringen och de som bestämmer att det finns folk som är emot det och faktiskt bryr sig, säger Undin.

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Hanna Fridén: "Ge lagrådet makt att stoppa ACTA"
KRÖNIKA. Hanna Fridén om tandlösheten i att Lagrådet inte kan stoppa grundlagsvidriga förändringar.
Trots kravallerna - regeringen tror inget förändras med Acta
Det minst sagt omdiskuterade Acta-avtalet rycker allt närmare - men den svenska regeringen tar lätt på oron.
UFC-bossen hackad av Anonymous
UFC-bossen utmanade Anonymous på twitter, något som fick nätaktivisterna att se rött.
Acta: Kravaller i Polen - men i Sverige är det locket på
Tiotusentals demonsterar mot Acta-avtalet i Polen. I Sverige är det oklart om regeringen ens har en inställning till det omstridda handelsavtalet.
Acta-avtalet klubbades i smyg - nu kommer skarp svensk kritik
Avtalet gällande piratkopiering och varumärkesförfalskning har kantats av hemlighetsmakeri. Nu har ministerrådet beslutat om Acta-avtalet - i smyg.
Senaste nytt

13-åring efter mordet: Man är van

Kvinna död efter krock med älg

En kvinna i 20-årsåldern har avlidit efter att ha krockat med en älg på Hisingen i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten.

Inga platser kvar på asylboenden i Tyskland

Tyska asylboenden är fullbelagda efter att rekordmånga personer har ansökt om asyl i landet. På bara årets första åtta månader har det hittills kommit nästan lika många asylsökande som under hela förra året.

MP-toppens krav efter dödsskjutningarna: ”Behöver undantagstillstånd”

Inför något som liknar undantagstillstånd för att få stopp på killarna och männen som skjuter. Det kräver kommunalstyrelsens ordförande i Haninge efter våldsbrotten.

Skidskyttestjärnan Linn Persson friade till pojkvännen Christian: "Han sa ja"

Linn Persson är en av Sveriges främsta skidskyttar. Men hur mycket vet du egentligen om idrottarens liv utanför skidspåren? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Persson: längden, frieriet till pojkvännen och medaljerna.

Skolbetyg: Killarna knappar in på tjejerna

Skillnaden mellan killars och tjejers slutbetyg krympte förra läsåret. Avståndet har under jämförbar tid inte varit så litet som våren 2023, visar Skolverkets statistik.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.