Tisdag 24 Maj
Stockholm

Malmöpolisen lär sig av Södertäljemodellen

Mordet på Bröderna Moussa fick Södertälje att reagera kraftfullt. Nu har polisen lyckats åtala ett stort antal personer ur det kriminella Södertäljenätverk.
1 av 5
Mordet på Bröderna Moussa fick Södertälje att reagera kraftfullt. Nu har polisen lyckats åtala ett stort antal personer ur det kriminella Södertäljenätverk. Foto: Scanpix
Polisen ser inga kopplingar mellan mordet på 15-årige Ardiwan Samir och gängkriminaliteten i Malmö.
2 av 5
Polisen ser inga kopplingar mellan mordet på 15-årige Ardiwan Samir och gängkriminaliteten i Malmö. Foto: Privat
48-årige Charles Limerius sköts kallblodigt ner. Han är okänd av polisen sedan tidigare.
3 av 5
48-årige Charles Limerius sköts kallblodigt ner. Han är okänd av polisen sedan tidigare. Foto:
Den bomb som exploderade vid 02.30-tiden, natten mot onsdagen, tros vara en vedergällning. Och nu tror polisen att de kriminella känner sig mer jagade.
4 av 5
Den bomb som exploderade vid 02.30-tiden, natten mot onsdagen, tros vara en vedergällning. Och nu tror polisen att de kriminella känner sig mer jagade. Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Det mordet tillsammans med avrättningen av 15-åriga Ardiwan Samir fick Malmöpolisen att kalla in hjälp från Södertälje.
5 av 5
48-årige Charles Limerius sköts till döds på Kantatgatan den 3 januari i år. Det mordet tillsammans med avrättningen av 15-åriga Ardiwan Samir fick Malmöpolisen att kalla in hjälp från Södertälje. Foto: DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Efter mordet på 15-årige Ardiwan Samir fick Malmöpolisen förstärkning från Södertälje. Och nu jobbar man efter samma metoder som knäckte maffian i Södertälje.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Morden i Malmö

• 11 maj. En 36-åring skjuts till döds på en parkeringsplats vid ett kallbadhus i Sibbarp. 

• 10 juli. En 35-årig dörrvakt på en svartklubb huggs till döds efter att ha nekat personer med kopplingar till kriminella gäng.

• 21 augusti. En 19-årig man skjuts till döds vid ett gatukök i mitt i centrala Malmö av tre maskerade män.

• 24 november. En 31-åring skjuts till döds på ett taxikontor.

• 20 december. En 55-åring skjuts blir avrättad av två maskerade gärningsmän.

• 26 december. En 27-åring skjuts till döds i en föreningslokal av en maskerad gärningsman.

• 1 januari. 15-årige Ardiwan Diaa Samir skjuts kallblodigt ihjäl med sex skott varav ett i huvudet på Ramels väg på nyårsnatten.

• 3 januari. 48-årige tvåbarnspappan Charles Limerius har inte en chans när en okänd gärningsman smyger upp bakom honom på Kantatgatan och avfyrar flera skott.

• 31 januari. En 44-årig fyrbarnspappa skjuts till döds vid Fosievägen strax före klockan sju på tisdagskvällen.

• 1 februari. En 48-årig man skjuts till döds i sin bil på Fosievägen i Malmö.

MALMÖ/SÖDERTÄLJE. Gängledare, svarttaxichaufförer, pappor och hantverkare. Men också 15-åriga barn. De har alla fallit offer för mordvågen som svept in över Malmö de senaste två månaderna. För varje nytt mordfall har trycket ökat från media och allmänheten, som krävt att polisen ska få stopp på de kriminella gängen.

Vid ett flertal tillfällen har situationen i Malmö liknats med den som Södertälje gick igenom för ett antal år sedan. Det var innan man drog igång en storsatsning där flera myndigheter aktivt drog åt samma håll - med inställningen "inget brott är för litet". Och det är just den vägen som spaningsledaren i Södertälje - Anders Göranzon - tror att kollegorna i Malmö måste vandra.

– Om man vill försöka komma till rätta med hela problematiken måste man rikta in sig på en "targetlista". De måste ta beslut där man samarbetar med kommunen, tullen, försäkringskassan, kronofogden och skattemyndigheten för att komma åt de kriminella, säger Anders Göranzon till Nyheter24.

"Blev för mycket efter "Nyårsmordet"

Och det är precis vad man har gjort. Efter "Nyårsmordet" på 15-åriga Ardiwan Samir och avrättningen av 48-årige Charles Limerius den 3 januari, fick man förstärkning från Södertälje.

– Det blev för mycket då. Hos oss heter det "fokuslista" i stället där vi har ett antal kriminella som är väldigt aktiva. Det handlar om att sätta dit dem för allt från parkeringsböter till mord, säger Lars-Håkan Lindholm, informatör Malmöpolisen, till Nyheter24.

Även om det för Södertäljes del handlade om två kriminella gäng som krigade i staden, och att det i Malmös fall snarare är ett problem att de kriminella har hittat ett nytt sätt att hantera dispyter, där man numera tar till vapen i stället för knytnävar, så kan man fortfarande jobba efter Södertäljemodellen.

Enligt Anders Göranzon måste man kanaliserar resurserna under "ett huvud" och inse att de här morden är separata utredningar som måste gå parallellt med en längre satsning.

– Om man vill förhindra fler mord i framtiden är det här det enda sättet, säger Anders Göranzon.

"Vi får stöd av kommunen"

De senaste dagarna har det även förekommit politisk pajkastning i media, där Malmömoderaterna, med vice ordförande i kommunstyrelsen Anja Sonesson i spetsen, har tröttnat på Ilmar Reepalus (S) utspel.

– Ilmar Reepalu har styrt i 17 år och under hans tid har det blivit värre. Han har ett ansvar i hur man är organiserad och jag menar att det inte finns någon samordning överhuvudtaget. Till exempel sköts socialtjänsten på tio olika sätt i de olika stadsdelar, sa Anja Sonesson till Nyheter24.

Men på Malmöpolisen är man nöjd med stödet från kommunens sida. Enligt Lars-Håkan Lindholm är samarbetet bra och precis som i Södertälje har man nu ett tätare samarbete med försäkringskassan, kronofogden, skattemyndigheten men även tullen.

– Vi siktar långsiktigt på det här och vi har sagt att det kommer pågå minst ett år. Sedan märker vi redan att många känner sig jagade, säger Lars-Håkan Lindholm till Nyheter24.

På vilket sätt?

– Bombattentatet mot polisstation till exempel. Det tror vi är en vedergällning.

Vilka kriminella gäng finns det i Malmö?

– Det finns så många nätverk men Black Cobra är ett av dem. Men det är mycket kriminella som rör sig mellan nätverken också, så det är svårt att säga exakt vilket gäng de tillhör.

Vad tjänar de pengar på?

– Knark, vapen, bedrägerier, rån och smuggelcigaretter. Och just mot cigaretter har vi gjort flera tillslag den senaste tiden. Så det jobbas på alla plan, säger Lars-Håkan Lindholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela