Andelen unga bland de långtidsarbetslösa ökar också i Sverige.
1 av 3
Andelen unga bland de långtidsarbetslösa ökar också i Sverige. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
De som varit arbetslösa i mer än två år blir fler och fler.
2 av 3
De som varit arbetslösa i mer än två år blir fler och fler. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Ylva Johansson vill se regelbunden förmedling, utbildning, plusjobb och utökad bemanning i offentlig sektor.
3 av 3
Ylva Johansson vill se regelbunden förmedling, utbildning, plusjobb och utökad bemanning i offentlig sektor. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

S vill lösa långtidsarbetslösheten med plusjobb - och höjd krogmoms

De har fått kritik för att inte presentera någon politik - men nu har Socialdemokraterna flera åtgärder för att lösa jobbkrisen.


Hög ungdomsarbetslöshet

I december 2011 var arbetslösheten bland unga under 25 år hela 22,9 procent enligt siffror från Eurostat. Efter att ha pendlat mellan 27 och 28 procent under 2009-2010 har denna siffra legat stadigt på runt 21-23 procent. Mellan en femtedel och en fjärdedel av Sveriges unga är alltså arbetslösa.

I Europa står sig Sverige dock relativt bra i statistiken. Flera länder är bättre, till exempel Tyskland och Danmark, men många är betydligt sämre. Allra värst är situationen i Spanien där nästan hälften av de under 25 saknar jobb.

STOCKHOLM. Socialdemokraterna vill komma till bukt med den kraftigt ökande långtidsarbetslösheten genom flera beprövade lösningar.

Partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ylva Johansson tycker att de arbetslösa nu bara lämnas åt sitt öde och behöver få mer uppmärksamhet.

– Man får egentligen ingen hjälp nu. Det krävs regelbunden arbetsförmedling, och att man satsar mycket på utbildning. Ett nytt kunskapslyft, kan man säga, säger hon till Nyheter24.

Under den turbulenta tiden med Håkan Juholts affärer, avgång och Stefan Löfvens inträde som partiledare har Socialdemokraterna fått utstå en hel del kritik för att inte komma med några egna förslag.

Nu är dock Ylva Johansson tydlig med att det behövs både fler anställda i offentlig sektor och så kallade plusjobb för de som inte kan arbeta efter samma förutsättningar som de flesta andra.

– Det är viktigt att man får ett riktigt jobb med lön även om man inte kan arbeta fullt ut, säger hon.

Hur ska det finansieras?

– Genom statsbudgeten. Regeringen har valt att i stället satsa fem miljarder på sänkt krogmoms.

Så ni vill ta återställa momsen som en del av finansieringen?

– Ja, precis.

Antalet människor som varit arbetslösa under mer än två år har ökat drastiskt sedan 2006. Från 28 000 till cirka 68 000. Andelen unga bland dessa har också ökat.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!